Кадър: БНТМатематикът Михаил Константинов даде своята прогноза за това колко

...
Кадър: БНТМатематикът Михаил Константинов даде своята прогноза за това колко
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Между 8 и 12 хиляди гласа трябват за едно депутатско място

Кадър: Българска национална телевизия

Математикът Михаил Константинов даде своята прогноза за това какъв брой вота са нужни на един претендент, с цел да стане народен представител.

" Между 10 хиляди и 12 хиляди гласа - толкоз ще са нужни на тези избори за едно депутатско място. В по-малко обитаемоте региони цифрата може да падне до 8-9 000 гласа, с цел да стане един претендент народен представител ", разяснява той в Българска национална телевизия.

" Българските гласоподаватели са 6 милиона и 700 000 - толкоз излизат в описите, от които 5 милиона и 700 000 са в страната и един милион навънка. Така че в случай че гласоподават 3 милиона души би било доста добре ", изясни проф. Константинов.

Предизборната математика демонстрира какъв брой гласове са нужни за един депутатски мандат:

" Сега ще бъдат към 10 или малко над 10 000. Сметката е напълно елементарна - в случай че гласоподават 2 милиона и 400 000 като разделите на 240, получавате 10 000 гласа. Сега не всеки глас създава мандат. Около 10 % от гласовете са за партии, които са под бариерата. Те се губят тези гласове или изгарят, или както желаете го наречете и те не създават мандати ", сподели проф. Михаил Константинов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР