Кадър: БНТДнес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В

...
Кадър: БНТДнес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В
Коментари Харесай

Радев от Шипка: С дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, които се борим за една свободна и справедлива България

Кадър: Българска национална телевизия

Днес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В чест на празника е повдигнат най-големият български трикольор, разпален е и безконечния огън, а музеят на Паметника на свободата работи гратис, оповестява Българска национална телевизия.

Президентът Румен Радев се включи в тържествените празнувания и отдаде респект пред подвига на опълченците.

" 143 години България цяла гледа Шипка с поклонение. И през днешния ден хиляди изкачихте този връх, с цел да докажете, че достолепието стои по-високо от страха и възбраните ", сподели в речта си Радев.

" Нашите опълченци потвърдиха, че народът ни заслужава свободата си. Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят, те не се убеждаваха един другиго, че всяко изпитание е обречено, както постоянно вършим през днешния ден. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат фенове на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. 5 века не изтриха тяхното самочувствие на почтени българи и те не чакаха да чуят какво мислят великите сили за свободата българска, нито разчитаха на тях. Не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в бедност. Вековете на робството не угасиха вярата им, че е допустима свободна и обективна България ", сподели още президентът.

" Те водиха война и умираха, с цел да потвърдят, че народът ни е заслужен за свободата и заплатиха с живота си за тази независимост. С този непреклонен дух, с тази религия в личните сили, с това единство в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, религия и единство ще успеем и всички ние, техните потомци, които през днешния ден се борим за една свободна и обективна България. Поклон пред героите! Да живее България ", приключи словото си президентът Радев.

Хиляди наши сънародници се събраха от рано сутринта на Шипка, с цел да отбележат тази историческа дата, макар че формалните празнувания бяха анулирани поради ситуацията с ковид.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР