кадър: БНТАко човек изпадне в нужда от помощ, може да

...
кадър: БНТАко човек изпадне в нужда от помощ, може да
Коментари Харесай

Планински спасители: На места снегът е 30 сантиметра, бъдете внимателни

кадър: Българска национална телевизия

Ако човек изпадне в потребност от помощ, може да я потърси на телефон 112. Добре е туристите постоянно да излизат с добре заредена батерия на телефона в планината.

Времето е мощно изменчиво, заран и вечер температурите са минусови

Вече падна първият сняг в планините. На места снежната завивка надвишава 30 см. Планинските спасители предизвестяват туристите да са добре готови за зимни условия, в случай че потеглят в планината. Този уикенд изискванията там може да бъдат рискови отбелязва БНТ.

Времето в планините е мощно изменчиво. Температурите заран и вечер стигат минусови стойности. Заради това в случай че планирате излет в планината, би трябвало да сте добре облечени и готови.

“Това е ранна есен, само че сега по-скоро към този момент са зимни изискванията в планините, както споделих, към този момент горе високото има снежна завивка, имаме към този момент сигнали за проблеми с хора, които отиват с коли с летните гуми, стартират да закъсват към хижите ”, изясни Георги Ботев, който е Началник отряд ПСС-Благоевград.

Планинските пътеки са мокри поради снега и дъжда. Това крие риск от падение, което може да аргументи съществени контузии. На места пада гъста мъгла, а атмосферните условия постоянно са непредвидими, поради което човек може елементарно да се загуби.

“Разбира се, че е рисково, всеки естествен човек го знае, в планината времето се трансформира за минути, дори и лятото ”, разяснява туристка.

Наблюденията на спасители демонстрират, че подценяването на изискванията е най-честата причина за възникването на произшествия.

“Основните фактори постоянно са два: подценяване на изискванията в планината и надценяване на личните благоприятни условия, погрешно подготвяне, погрешно избиране на направления ”, добави Георги Ботев.

Тази година от Планинската избавителна работа са провели рекорден брой избавителни акции.

“Тежки произшествия, сложни акции, денонощни. Може би след следващото затваряне почна едно всеобщо посещаване на хижи, на вървене по туристически направления, които до в този момент не бяха толкоз постоянно посещавани. Там има неприятна маркировка тук-там, липса на сигнал на мобилните оператори и оттова предпоставките за произшествия стават доста по-големи ”, изясни още Ботев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР