Кадър БНТ“Разбира се, мечтая тази епидемия да я няма, но

...
Кадър БНТ“Разбира се, мечтая тази епидемия да я няма, но
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Правя по 100 теста дневно, вече 10 дни не съм видяла положителен с К-19

Кадър Българска национална телевизия

“Разбира се, бленувам тази зараза да я няма, само че по никакъв начин не бленувам да не се занимавам с вируси и с епидемии , въпреки всичко това ми е специалността. Огромно е натоварването, отговорността също е голяма. Освен това упованията бяха доста огромни, особено за себе си аз мога да кажа, че доста постоянно ми бяха задавани въпроси, на които отговорът е доста сложен. Примерно: по какъв начин мисля, че ще се развие (коронавирусът), какво следва оттук насетне “ – това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Радка Аргирова, която е ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология.

“Според мен сме във фаза на затихване, към този момент това се усеща ясно. Аз самата би трябвало да ви кажа, че, знае се, правя от 80 до 100 PCR дневно (тестове за определяне дали даденият човек е инфектиран с коронавирус) в болничното заведение и към този момент цяла седмица, дори 10 дни, не съм видяла позитивен резултат. Това е сериозен симптом на затихване “, изрази мнение специалистката по вирусология.

За мнението на сътрудника ѝ проф. Коста Костов, с който бяха дружно в Медицинския експертен съвет към Министерски съвет, че в случай че се тества в обществени домове, сиропиталища или ромски махали, броя на откритите инфектирани с COVID-19 в България ще е по-голяма, проф. Аргирова съобщи: “Аз също мисля, че е по този начин, тъй като обгръщането на тези хора, които са изследвани, общо взето, няма някаква избрана представителност. Например по възраст, или по специалност, или по местоживеене, изключително по местоживеене – огромен град, по-малък град, село. Етническо показване също, тъй като виждаме инфектирани хора от всевъзможен тип. Виждаме и роми, виждаме и български жители, мъже, дами, деца, тъй че доста мъчно е да създадем някакво резюме. Въпреки всичко обаче затихва епидемията. “
 
За потайността на Щаба що се касае до данните, проф. Аргирова допусна, че това може да се дължи на военната им същина, визирайки евентуално шефа на ВМА ген. Мутафчийски, който е и шеф на Националния действен щаб за битка с ковид в нашата страна. “От друга страна аз съм очевидец и на нещо друго. От начало беше по този начин – нямаше, нямаше съвсем две седмици открити хора, които да са инфектирани с вируса. След това стартира последователно да се следи едно увеличение на броя на новооткритите инфектирани лица, започнаха да се усилват и така нататък

И когато към този момент стана сериозна в края на април, да вземем за пример, преди 1-и май, някъде там, броя на откритите новозаразени лица, внезапно се появи една отмалялост от приемането на тези данни, едно такова възприятие, че надали не това е опасност. Аз тогава си помислих, че преди години искахме да ни споделят истината, имам предвид “Чернобил “, да вземем за пример, ето в този момент ни споделят истината, споделят ни цифрите, само че ние дали сме подготвени да ги приемем и какви заключения можем да си създадем за тях? Има и подобен миг “, изрази мнение тя.

В диалога стана дума и за проучване в огромна комерсиална верига, по избор на управлението й: “Това е едно доста огромно проучване, което към този момент е обхванало до този миг 2800 души, всички работещи в тази верига. Има още няколко предприятия, които ще бъдат последните, като завършителен стадий на това проучване. Работи се по този способ, за който преди към месец аз приказвах, мисля, че беше в bTV, с пулове. Пуловете са по 20. Специално, преди да опиша за този способ, персонално аз съм проверила доколко тестванията, които използваме, могат да дефинират, в случай че там има даже и най-малкото количество вирус. Това е тествано, тъй че изцяло сме сигурни в получените резултати.

Свидетели сме на доста добра организация от страна както на лабораторията и болница “Токуда “, които са уредници откъм здравната страна на проучванията, по този начин и от страната на самата верига, на работодателите “, сподели проф. Радка Аргирова. Попитана от водещата за резултата от тестването на тези 2800 индивида от комерсиалната верига, на която съзнателно не се загатва името, проф. Аргирова отговори по този начин: “До този миг не сме разкрили нито един позитивен “.

“Може би би трябвало да се преразгледа добре по какъв начин тъкмо се създават и формулират смъртните актове, по какъв начин се заявява гибелта. Защо го споделям? Защото има гибел от Коронавирус и гибел с Коронавирус. Значи, в случай че един човек, е примерно с тежка сърдечна непълнота, или бъбречна, и прихваща вируса, по този начин да се каже, заразява се с него и умира с помощта на него, този човек не умира от Коронавирус, а с Коронавирус. Той така и така е бил с една тежка сърдечна непълнота. Докато напълно друго състояние е, когато здрав и прав човек върви, заразява се, изкарва пневмонията, тежката белодробна, дихателна непълнота и в края на краищата умира. Това са две разнообразни аргументи за гибелта. Впрочем, Италия прави сега това. Италия преразглежда данните си за гибелта и смята, неотдавна четох от един техен професор епидемиолог, че в действителност смъртността е по-ниска от това, на което бяхме очевидци, на цифрите, които вървяха по време на най-големия пик на тяхната зараза “, изясни опитната вирусоложка.

Тя съобщи още, че е получила поздравления от ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и премиера Борисов. Последният я поздравил поради концепцията ѝ за проучването на пулове, тъй като по този метод може да се обзет по-голям брой хора с по-малко проби. Проф. Аргирова означи, че не го е измислила тя, то е измислено от дълго време и просто е трябвало да си приложи, само че преди да се приложи е трябвало да се изпита и тя е направила точно това.

За дефицита на хората в българското опазване на здравето и в частност в региона на вирусологията: “В региона на вирусологията казусът е голям. И той има за какво да бъде голям. Няколко са факторите. Но преди всичко поставям и укорявам извънредно управлението на Националния център по заразни и паразитни заболявания. И до ден сегашен проф. Кантарджиев, който е микробиолог, споделя: “Няма такова нещо вирусология. Всичко е микробиология. “. А виждате, че трябват вирусолози, то се вижда на всички места. “

“Ще изчезне или още веднъж ще се появи Коронавирус: “Смятам, че вирусът мина към този момент през милиони хора. Преминавайки през толкоз доста хора, през толкоз доста имунни системи, вирусът отслабва. Това намаляване може да бъде до степен изцяло да изчезне и да сме очевидци на едно затихване със довеждане докрай на епидемията, по този начин като беше казусът със SARS, предходният вирус. И както изобщо необятната общност не разбра за другата зараза в 2009 година – MERS, близкоизточният респираторен синдром. Това е също ковид. Тогава се разви тази зараза, доста страшна, 35% смъртност, обаче внезапно затихна. Това е единият сюжет.

Другият сюжет, който на мен ми се коства по-вероятен, е, че той ще остане като една тлееща зараза. Примерно, има инфектиран, който не съблюдава, или той не знае може би, тези ограничения на обществена отдалеченост, заразява хората, които са към него, няколко души се разболяват, това минава и нещата се успокояват. Тоест, в обособени региони, на обособени места, би могло да има такова нещо, спорадично ще го нарека, тъй като въпреки всичко не е зараза, а заразяване. И мисля обаче, че до края на годината ще имаме такива огнища, без обаче да се постанова, това напълно съществено го мисля, прекъсване на живота. Това беше повече от карантина “, изрази експертното си мнение проф. Аргирова.

Председателката на Българското сдружение по здравна вирусология е на мнение, че втора вълна през есента няма да има. “Би трябвало да има втора вълна, в случай че вирусът толкоз мощно е мутирал, че към този момент се е трансформирал в нов. Засега нямаме такива сведения. “.

Тя бе безапелационна, че не има вяра на тайните теории за вируса и добави, че интервалите, в които настъпват такива епидемии, са най-благоприятни за развиването на тайни теории.

“Свинският грип, птичият грип, всичко това потегли от Китай, всичко потегли от тези пазари. Вече е извънредно време тези пазари да бъдат закрити. Мисля, че в случай че СЗО желае да направи нещо потребно, би трябвало да накара и да направи по този начин, че китайците да закрият или по някакъв метод да хигиенизират тези пазари. Разбирам, че това са хилядолетни обичаи, само че в края на краищата цялото човечество страда “, безапелационна бе проф. Аргирова в мнението си.

Според нея възбраната за разходки в парковете, която имаше в България в много огромна част от интервала на изключително състояние, граничи с антиздравно обръщение, тъй като всички знаем, че разходките измежду природата са потребни.

По мотив на скорошната медийна изява на ген. Мутафчийски, в която той си изпусна нервите, проф. Радка Аргирова не пожела да разяснява в конкретика, само че означи, че в случай че нея я поканят да разяснява нещо обвързвано с хирургията, ще откаже, тъй като това не е нейната компетентност.

В края на присъединяване си в студиото на ФАКТИ тя напомни за печалния завършек на някои професори и лекари в българската история, които са се захващали с политика.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР