Кадър Антикорупционен фондСпециализираната прокуратура и МВР са извършили претърсване в

...
Кадър Антикорупционен фондСпециализираната прокуратура и МВР са извършили претърсване в
Коментари Харесай

Дневник: Как прокуратурата претърси къщата на Илия Златанов и откри златни монети

Кадър Антикорупционен фонд

Специализираната прокуратура и Министерство на вътрешните работи са направили претършуване в къщата на Илия Златанов - предприемача, който е главен очевидец по следствието на " Антикорупционния фонд " - " Осемте джуджета ", във вторник (7 юли) вечерта в квартал " Симеоново ". За това няма публична информация, само че за акцията оповестиха от неправителствената организация, които разпространиха и видео по какъв начин маскирани мъже влизат в къщата, написа " Дневник ".

Пред " Дневник " за дейностите на проверяващите описа и дъщерята на Златанов - Пролетина Златанова. Тя живее там със фамилията си. Акцията продължава до след среднощ, като проверяващите изземват златни монети, които намират, откакто претърсват за повторно един долап, споделя Златанова.

Нейното главно безпокойство е, че " те желаеха да създадат нещо, с цел да покажат, че татко ми лъже и че е човек, на чиито изказвания не може да се има вяра ".

От видеото, публикувано от " Антикорупционния фонд " и предоставено от Пролетина Златанова, се виждат въоръжени и маскирани служители на реда, които обикалят къщата при започване на акцията. " Дневник " не откри никой от прокуратурата за коментар.

 

Във вторник вечерта Пролетина Златанова получава позвъняване от СОТ, че в дома се е присъединила тревога. Служители на охранителната компания идват на място и виждат разрушена врата, като чиновниците на реда не ги позволяват да влязат

Когато Пролетина Златанова идва, на вратата се засича с човек, който й се коства прочут. " Това беше прокурор Димитър Франтишек, който, като си демонстрирах персоналната карта и разбра коя съм, си потегли ", споделя Златанова. Франтишек беше началник на профилираната прокуратура, само че преди месец изненадващо напусна поста. Бащата на Пролетина - Илия Златанов, твърди, че го е виждал в ресторанта " Осемте джуджета ", където той се е срещал с някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров.

Цяла вечер до късно през нощта проверяващите правят претършуване, в това число и с металотърсачи в двора и в къщата на Златанов. " Прокараха ги по всички стени, взеха документи, преносими компютри - моят и на брачна половинка ми, откриха монети ", споделя дамата. Тя получава малко информация какво тъкмо се случва, като единственият и най-чест отговор, който чува, е че всичко е обвързвано с делото 128 от 2019 година.

" Най-фрапиращото беше - към този момент бяха минали всички стаи, бяха прегледали всички чекмеджета и протоколите бяха написани, когато на един от проверяващите му звънна телефонът. Започна да разказва какви монети са открити. След като затвори, извика едно от двете поемни лица и дружно се качиха в спалнята на втория етаж. Аз ги последвах по-късно. Видях ги по какъв начин излизат от стаята и ми оповестиха, че са не запомнили да ревизират един скрин. Това е един долап, който те огледаха доста деликатно, аз го бях подреждала безусловно преди няколко дни. Във второто чекмедже, където имаше единствено две блузи и в който преди този момент нямаше този плик, те откриха плик със златни монети и фактури, издадени от Германия на името на татко ми ", описа Пролетина Златанова.

Малко след 02 ч. проверяващите си потеглят.

Претърсването е било по отношение на дело номер 128 от 2019 година - най-вероятно делото, почнало след среща на Илия Златанов с някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора си Петьо Еврото. При него той отива за подпомагане да избави бизнеса си, за който имат спор със сина му Явор. При ареста му през юли 2019 година прокуратурата изземва огромно количество злато. То след това изчезва, като на Илия Златанов са показани документи от прокуратурата, съгласно които златото е купено от Виена. За това той описа във втората част на разследването " Осемте джуджета ".

" В прокуратурата си имат механизъм за сформиране на подправени документи. Откъде откриха фактури на мен, откриха на мое име, че съм купувал златото от австрийски дилър? Ха, кажете? Значи те си ги фабрикуват ", споделя Златанов в клипа на " Антикорупционния фонд ". В него е представен синът на Златанов - Явор, който твърди, че конфискуваното злато е негово и той има документи за него, които към този момент няма да демонстрира.

След излъчването на първата част на следствието прокуратурата привика създателя му Николай Стайков на разпит, само че не са известни други дейности на проверяващите.

Разрешението за претършуване е подписано от арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд. На 5 февруари тази година държавният секретар на Съединени американски щати включи арбитър Миталов и фамилията му в листата на лицата със възбрана за влизане в Съединени американски щати заради негово присъединяване в обилни корупционни действия. На изключително съвещание на 6 февруари съдийската гилдия на Висш съдебен съвет взе решение да изиска от основния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички вероятни данни по случая. Няма обществено известни обстоятелства или условия, които уличават съдията в корупционни дейности, като съдийската гилдия отхвърли да го в профил от служба.



 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР