Качеството на въздуха в столицата на Индия Делхи е спаднало

...
Качеството на въздуха в столицата на Индия Делхи е спаднало
Коментари Харесай

Замърсяване на въздуха: Въздухът в Делхи става много лош, но „най-лошото тепърва предстои“

Качеството на въздуха в столицата на Индия Делхи е спаднало до неприятни равнища и се чака да се утежни още в идващите дни, споделиха чиновници.

Делхи е един от най-замърсените градове в света през годината.

Но въздухът му става изключително отровен през зимата заради разнообразни фактори, в това число изгаряне на останки от реколтата от фермери, ниска скорост напразно и експлоадиране на петарди по време на фестивали.

Замърсеният въздух предизвиква тежки здравни проблеми за жителите на Делхи всяка година.

В понеделник равнището на PM 2,5 - фини прахови частици, които могат да запушат белите дробове и да причинят голям брой болести - беше 306 в града, съгласно данни на държавното управление.

Нивата сред 101 и 200 се смятат за умерени, до момента в който тези сред 201 и 300 се категоризират като неприятни. Всичко над 300 се категоризира като „ доста неприятно “, а число, по-високо от 500, се смята за „ тежко “.

ВК Сони, академик от метеорологичния отдел на Индия, сподели чака се качеството на въздуха да остане в категорията " доста неприятно " през идващите няколко дни.

Жителите също се оплакват от смога в града, изключително заран.

" Мисля, че равнищата на замърсяване в Делхи са се повишили през последните 10-12 дни. Усещаме го в очите си ", сподели велосипедист пред осведомителна организация ANI.

Някои поданици споделиха, че това са първите дни от цикъла на замърсяване в Делхи и „ най-лошото занапред следва “.

Министърът на околната среда Гопал Рай сподели, че втората фаза на План за деяние за градуиран отговор (GRAP) е приложена за битка с резултата от нарасналото замърсяване.

Като част от тактиката, всички публични транспортни услуги, в това число метрото в Делхи и електрическите рейсове, са инструктирани да усилят честотата си, с цел да лимитират излъчванията от транспортни средства в града.

Министърът сподели, че в допълнение към 13-те горещи точки на замърсяване, разпознати до момента, специфични екипи ще бъдат ситуирани на осем други места, които записват високи равнища на замърсяване.

" Те ще се концентрират върху източниците на замърсяване, без значение дали става въпрос за изгаряне на биомаса, прахуляк, тапи или коли ", сподели господин Рай.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Смесица от фактори като автомобилни и индустриални излъчвания, прахуляк и метеорологични условия вършат Делхи най-замърсената столица в света.

По това време на годината ниската скорост напразно също играе роля, защото улавя замърсителите в ниските пластове на атмосферата.

Паленето на стърнища от годишна продукция, което също е главен източник на замърсяване, към момента не е набрало скорост в регионите покрай Делхи, само че се чака да се ускори през идващите дни.

Фермери в прилежащите щати Пенджаб, Харяна и западен Утар Прадеш изгарят остатъците от реколтата, с цел да изчистят полетата си за идващия цикъл на сеитба.

Северозападните ветрове, идващи от тези щати, също ще набират скорост последователно, пренасяйки пушек от горящите стърнища в Делхи, съгласно организацията за прогнозиране на качеството на въздуха SAFAR.

Проблемът със замърсяването на Индия обаче не се лимитира единствено до Делхи и индийските градове рутинно преобладават в световните ранглисти за замърсяване.

Миналата седмица финансовата столица на Индия Мумбай стана очевидец на спад в качеството на въздуха, изпреварвайки Делхи няколко пъти този месец. Длъжностни лица споделиха, че прекъсването на дъждовете и строителните действия са предизвикали повишението на равнищата на замърсяване в града.

BBC News India към този момент е в YouTube. Щракнете тук, с цел да се абонирате и да гледате нашите документални филми, пояснения и функционалности.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР