Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в

...
Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в
Коментари Харесай

Общински съветници от Бургас поискаха референдум за чистотата на въздуха

Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в общината. Гражданите непрекъснато подават сигнали за неприятните миризми към разнообразни институции.

Според районната екоинспекция, данните на мобилните станции са в норма. По тази причина общински съветници от разнообразни партии внесоха докладна бележка за осъществяване на референдум за чистотата на въздуха в Бургас, заяви БНР.

Референдумът включва два въпроса - дали бургазлии желаят общината да предприеме спомагателни ограничения за ограничение на замърсяването на въздуха и дали да подписа контракт с самостоятелна интернационална организация, която да прави мониторинг.

Един от главните претекстове за това предложение е недоверието към институциите, изясни общинският консултант Живко Табаков по време на разискването в комисиите в локалния парламент. Друг от основателите на предлагането Константин Бачийски добави:

„ Проблемът може би не е в самите станции, а по-скоро е в това, че нормите са доста високи или тези станции не мерят тези химични съединения, които считаме, че са замърсители и от които жителите се оплакват. Това че органите на локалната власт споделят, че няма проблем е нещо, което ме тормози “.

Част от общинските съветници от ГЕРБ също ще поддържат референдума, макар че са скептични за по този начин поставените въпроси и сумата от 200 000 лв., нужна за провеждането му.

Очаква се докладната бележка да бъде гласувана в края на месеца. Ако предлагането бъде признато, референдумът ще се състои на 27 април.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР