Качеството на въздуха се подобрява, но София все още е

...
Качеството на въздуха се подобрява, но София все още е
Коментари Харесай

Министър Димов: Въздухът в Монтана и Видин е най-мръсен

Качеството на въздуха се усъвършенства, само че София към момента е най-мръсната столица в Европейския съюз. Това стана ясно по време на конференцията „ Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух " в столицата, проведена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Европейската комисия към този момент осъди България поради замърсен въздух в съвсем цялата страна. В момента държавното управление търси пролонгация, с цел да предприеме ограничения за справяне с казуса.
Министърът на околната среда и водите е безапелационен, че в България, единственият съответен замърсител на въздуха са фините прахови частици.
„ Като махнем всички останали, с които нямаме проблем, този го имаме на практика съвсем на всички места. В 25 града се замерват непрекъснато равнища, които са над пределно допустимите по законодателство ", разгласи Димов.
По последни данни от тази седмица най-големи равнища на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. А в столицата, само в кв. „ Бояна " мериха нараснали правила на фини прахови частици.
„ Причините са битовото отопление, автомобилният превоз, промишлеността и енергетиката ", добави еко министърът.
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пък разгласи, че ще има обединяване на институциите за решение на казуса.
„ Всички институции ще стартират да работят дружно по решаването на казуса, наказателната процедура не би трябвало по никакъв метод да се допусне, нямаме различен избор с изключение на да вземем превантивни, незабавни ограничения ", разгласи Симеонов.
Въпреки че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят към още оферти за възстановяване на равнищата на фини прахови частици. Правителството се пробва да убеди Брюксел, че подхваща ограничения за справяне с казуса, с цел да получим пролонгация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР