Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от

...
Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от
Коментари Харесай

Еврокомисията се интересува най-вече от качеството на Плана за възстановяване

Качеството на Плана за възобновяване и резистентност е по-важно от скоростта за заплащанията по него. Това съобщи ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, откакто в петък, с повече от пет месеца забавяне, служебното държавно управление съобщи документа за оценка в Брюксел. " Комисията ще приоритизира качеството пред скоростта, т.е. проектът би трябвало да бъде оптимално добър, с цел да бъде утвърден, и в тази връзка и нашият интерес, и ползата на националните управляващи е да работим и оптимално бързо, и оптимално качествено ", сподели Кюланов.

Той отхвърли да разяснява всъщност наличието на проекта, защото комисията към момента не се е срещнала с него.

Планът е от хиляди страници и стотици файлове и към момента е рано за предварителна оценка на неговото качество, уточни Кюланов.

Кога ще бъде утвърден проектът?

Кюланов подсети, че според европейския правилник за програмата за възобновяване Европейската комисия ще има два месеца, с цел да оцени сходството на българското предложение с 11 критерия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се даде достъп до финансиране. Сред тях са реализиране на наложителните прагове от 30% за зелени планове и 20% за цифровизация, съществуване на надзорен механизъм за определяне на злоупотреби, спор на забавни и двойно финансиране при усвояването на средствата и осъществяване на рекомендациите към България по линия на Европейския учебен срок.

Пълен лист на критериите вижте

След като завърши разбора си, комисията ще изпрати на Съвета на Европейски Съюз мнението си, а финансовите министри на общността ще имат още месец, с цел да го одобрят. За това се изисква единогласие. След приемането на утвърждението Еврокомисията има два месеца да преведе предплатено 13% от общата стойност на проекта.

Всичко, което желаете да знаете за идващите стъпки на Брюксел, вижте

Имаме ангажимент да работим допустимо най-бързо, сподели Кюланов, добавяйки, че в множеството случаи Европейската комисия се вмества в двата месеца за разглеждане на националните проекти, само че има и изключения като Румъния, чийто проект беше оценен четири месеца и към момента чака утвърждение от страните членки.

" В интерес на националните управляващи е да работим оптимално бързо и качествено ", сподели представителят на Комисията. Европейска комисия прави оценка плановете с 11 съставния елемент по тристепенна канара А, Б и С. План не може да бъде утвърден, в случай че има оценка С. Има съставни елементи, в които оценката наложително би трябвало да е А, само че и в останалите оценката би трябвало да е най-вече А ", изясни Кюланов на конференция в понеделник.

 В петък вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи алегорично на представителя на Европейската комисия в София Цветан Кюланов финалната версия на българския народен проект за възобновяване и резистентност
В петък вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи алегорично на представителя на Европейската комисия в София Цветан Кюланов финалната версия на българския народен проект за възобновяване и резистентност

След утвърждението на Плана държавното управление два пъти годишно желае заплащане от Брюксел. Комисията и нейните органи ревизират осъществяването на плановете и промените и по-късно се изплащат парите. Има опция да се направи отчасти заплащане, в случай че са изпълнени единствено елементи от плановете, уточни Кюланов.

Българският проект за възобновяване и резистентност е стратегия за дълготрайни капиталови планове и промени, които да създадат стопанската система по-силна и по-конкурентоспособна. Общият запас, който страната би трябвало да получи в идващите години, е 12.9 милиарда лв. (6.6 милиарда евро) от Плана за възобновяване. Той съдържа 59 капиталови плана и 46 промени до края на 2026 година

До момента в Брюксел са подадени 26 проекта за възобновяване, като 22 от тях към този момент са оценени, 19 са признати, а 17 страни са получили първите си заплащания. Еврокомисията продължава да договаря с Полша, Унгария и Швеция за възстановяване на техните проекти за сходство с условията. Нидерландия не е предала още своите капиталови планове за оценка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР