Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това

...
Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това
Коментари Харесай

Екоминистърът : Качеството на въздуха у нас се подобрява

" Качеството на атмосферния въздух се усъвършенства в цялата страна. Това е наклонност, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе безапелационен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните правила за фини прахови частици.

По думите му местоположението на мониторинговите станции се дефинира според националното и европейско законодателство от работна група, която предлага тяхното местонахождение и те би трябвало да дават отговор на забележителен брой критерии. Същевременно Министерство на околната среда и водите съгласува с общинската администрация направените оферти, добави той.

Екоминистърът изясни, че в тази ситуация се касае за преместването на една мониторингова станция от Орлов мост в кв. " Младост ". По думите му тя е преместена поради градежа на метрото. 

За да преместим един пункт, би трябвало да имаме 3 години от последното замърсяване, установено от този пункт, посочи той и акцентира, че това ще е реалност в края на тази година. След това на база на решението на работната група пунктът ще бъде преместен.

Едното пренасяне на станция в Пловдив е поради продажба на парцел от страна на общината и към този момент е частна благосъстоятелност, а другото - поради значим инфраструктурен план, уточни още инж. Димитров. По думите му станциите работят и дават резултати:

" Тези резултати са измерими със съществуващите референтни пунктове на община Пловдив и община София ". 

" Те са там, където е препоръчано да бъдат. Същевременно има известни измествания от тези индикатори, само че те са на база на съществуваща значима инфраструктура ", повтори той.

" Въздухът не се мери в точка. Този пункт обгръща километри атмосфера ", безапелационен бе инж. Димитров.

По думите му задачата на работната група е да откри най-подходящото място за тези станции, като съгласува решението с общинската администрация. Това важи за цялата страна. Според него няма проблем с местоположението на станциите за премерване на качеството на въздуха. 

" В момента също се преглежда на база новите резултати - тези станции ще бъдат поставени на по-подходящи места, тъй като да вземем за пример станцията в " Младост " в последните 3 години не е установила превишение на фини прахови частици и може да бъде преместена на уместно за задачата място. Това се отнася за всички станции - ще бъдат преразгледани ", разгласи той и заяви, че при започване на идната година може да се чака мнение на работната група.

Основният проблем, обвързван с безводието, е климатичните промени, счита екоминистърът. По данни на Национален институт по метеорология и хидрология последните 4 години са доста сухи. Последният юни е най-топлият юни за целия период на премерване, даде образец той. 

" Оттокът за тази година съпоставен със междинния отток от всички реки през предходната година е намалял със 72% за цялата страна. Най-тревожно е това понижение, изразено в Дунавския водосборен регион, където понижението на води е 82%, измерено на устието на реките. Това води до заключението, че липсва пролетно прииждане, от което нашите водохранилища се зареждат и в следствие през сухата част на годината пускат водни количества за съответните потребности ".

В последните 4 години оттокът в реките е мощно занижен, направи умозаключение министърът. По думите му продължителното засушаване е поради високите температури, неналичието на превалявания и снежна завивка, меките зими, неналичието пролетно прииждане. Според него това е главният комплекс от фактори, които водят до понижаване на водите. Действията на Министерство на околната среда и водите са ориентирани към уравновесено систематизиране на наличния запас и поощряване на успеваемостта във водохранилищата, които министерството ръководи, разяснява инж. Димитров и уточни:

" Населено място на режим, водоснабдявано от язовири, чиито запас се ръководи от Министерство на околната среда и водите, няма. Нивото на тези водохранилища пада, което е обезпокоително ".

Друга причина, съгласно него, е ниската успеваемост. Загубите са пагубни, установи министърът на околната среда и водите. Оперативна програма " Околна среда " финансира ВиК сдруженията, с цел да може да се създадат водни цикли, които да понижат загубите, подсети той и акцентира, че има положителни и неприятни образци в тази посока.

Очевидно е, че би трябвало да се вземат ограничения, само че те не могат да бъдат ориентирани единствено към водоснабдителните сдружения, а това би трябвало да е национална политика, изрече мнението си инж. Димитров.

Според него обстановката с напояването е още по-тревожна. За първа година " Напоителни системи " съумя да отдели някакви средства за възобновяване и поддръжка на съществена напоителна инфраструктура, посочи той и добави също, че стартира рехабилитация на помпени станции и язовири. По думите му това са дълготрайни и средносрочни цели, които изискват колосални средства и не могат да бъдат решени с лека ръка. Краткосрочно локалната власт и ВиК структурите могат да подхващат незабавни ограничения към секторите, където се следят най-големи водозагуби, счита той. Според него в кратковременен проект би трябвало да се възстановят помпените станции, които в предишното са разрешавали да се употребява ресурса на река Дунав. 

Трябва да бъдем готови, безапелационен бе министърът. 

" Министерство на околната среда и водите подчертава върху науката, с цел да се оправим с този въпрос. На база на това, което виждаме, може да създадем единствено доста обща визия за това какво ни чака ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР