Кабо да Рока, краят на света или както е по-известен

...
Кабо да Рока, краят на света или както е по-известен
Коментари Харесай

Кабо да Рока - ветровитият „край на света“, където земята св...

Кабо да Рока, краят на света или както е по-известен – нос в Атлантическия океан, който е и най-западната точка на континентална Европа. Заставайки на ръба, всеки е изпитал възприятието, че се намира на края на света, написа vesti.bg. Носът съставлява стръмна отвесна канара, издигаща се на 140 метра над вилнеещия океан.

Мястото е доста прохладно, съвсем от самото начало на годината, само че все пак е много посещавана дестинация. Най-близките градове до нос Кабо да Рока са Синтра и Кашкайш, а столицата Лисабон се намира единствено на 40 км разстояние.

Въпреки че растителността му е много нищожна, мястото в действителност е доста красиво и заслужава вашето внимание. Гледките, които се откриват, са просто зашеметяващи и някак фотоапаратът не може изцяло да улови тяхното великолепие.

Именно от това място португалските мореплаватели са потегляли на дълги пътешествия в търсене на нови земи и благосъстояния. До началото на XV в. в действителност са считали, че това е краят на света.

Първият морски фар

Освен известна и постоянно посещавана туристическа забележителности, Кабо да Рока има и своята историческа стойност. Именно тук през 1722 година е издигнат първият морски фар в Португалия. Фарът е бил реставриран няколко пъти, само че в сегашният си тип е още от 1842 година Той се издига на цели 150 метра над морското равнище, свети с мощ от 1000 вата и осветява океанските талази на разстояние от 46 км.

„ Ледена трева “

Мястото в действителност постоянно е доста прохладно и това, в композиция с извънредно солената почва е повода растителността да е нискостеблена. Най-разпространеното растение тук е „ кристалната “ или още „ ледената “ трева. Тя е доста забавна, тъй като цъфти в най-различни цветове и придава един в действителност баснословен тип на мястото.

Тук всеки може да стане изобретател

Учените допускат, че Кабо да Рока е част от вулканичен комплекс, който се разгръща на север и на юг от носа и се назовава „ вулканичен комплекс Синтра “. Основните типове скали, които се срещат тук са гранити и сиенити.

Ако и вие желаете да се почувствате като същински откриватели, то локалните са се погрижили за това. Всеки клиент, несъмнено против възнаграждение от порядъка на 5 евро, може да се снабди с ръчно написан документ със своето име, че е посетил най-западната точка на континентална Европа.

„ Плажът на мечките “

В непосредственост до нос Кабо да Рока се намира „ Плажът на мечките “ - хубав плаж, до който се стига мъчно, само че несъмнено си заслужава. Местните описват легенда за него, че преди хиляди години, когато Земята към момента била покрита с лед, там живяла мечка със своето малко мече. Когато ледът почнал да се топи, Господ споделил на всички животни да изоставен крайбрежията и да се преселят навътре в континента, само че мечката отказала, тъй като това било родното ѝ място. Именно тогава той я трансформирал в огромна стръмна канара, а нейното малко мече в друга, по-малка.

На това прохладно място, с изключение на фара и туристическото бюро, може да посетите и малко кафене и магазинче за сувенири.

Кашкайш

В непосредственост до нос Кабо да Рока се намира едно очарователно градче – Кашкайш. То е известно с красивите и плажове и спокойната си атмосфера. Някога е било малко рибарско селце, до момента в който благородниците не го откриват и не стартират малко по малко да го трансформират в топ дестинация за отмора. И през днешния ден е един от най-посещаваните португалски курорти.

Тук може да посетите музея на морето, в който са непокътнати разнообразни достоверни експонати, както и фотографии от разнообразни столетия.

„ Устата на Ада “

В Кашкайш се намира и фамозното място, с много злокобно име „ Устата на Ада “, място на което големите морски талази се разрушават в огромни пещери, а звукът е толкоз стряскащ, че на всеки му излиза наяве от къде идва името на местността.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР