Кабинетът в оставка Денков проведе днес редовното си заседание. Ето

...
Кабинетът в оставка Денков проведе днес редовното си заседание. Ето
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка даде два имота на ПП за административна дейност

Кабинетът в оставка " Денков " организира през днешния ден постоянното си съвещание.

Ето какви решения одобри Министерският съвет: 

С 10 млн. лв. ще се модернизират университетските библиотеки

С нова национална стратегия на Министерството на образованието и науката ще бъдат вложени 10 млн. лв. в рационализация на университетските библиотеки.

Програмата дава опция да се обезпечи модерно съоръжение, да се изградят нови пространства, както и да се усъвършенства съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на профилирана литература, обезпечаване на по-лесен достъп до нея, създаване на цифрови сбирки, основаване на институционални складове, внедряване на програмен продукт за обработка и други

Приетата от държавното управление Национален парк „ Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши учебни заведения “ ще се извършва в границите на три години. Очаква се за този интервал над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подкрепени в своето образование и научно развиване.

Съвременните условия на бързо софтуерно развиване и навлизането на изкуствения разсъдък в актуалното общество слагат нови условия и към библиотеките - към метода на тяхното действие, съоръжение, а също и към професионалните умения на работещите в тях. 

България ще даде целева вноска към Доверителния фонд на жертвите към Международния углавен съд за програмата за Грузия

Министерският съвет утвърди даването на публична помощ за развиване посредством целева вноска към Доверителния фонд на жертвите към Международния углавен съд за програмата за Грузия в размер на 20 хиляди евро (39 117 лева.). Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

Програмата на Фонда за Грузия е ориентирана към поддръжка на жертвите на военни закононарушения и закононарушения против човечеството от спора в и към Южна Осетия от юли-октомври 2008 година Фокусът е подложен върху даването на най-уязвимите жертви на здравно лекуване, консултиране и психо-социална поддръжка, както и средства за прехранване и социално-икономически начинания за справяне с вредите, свързани с спора.

Програмата за Грузия публично започва на 6 април 2023 година за период от 3 години с в началото избран бюджет в размер на 600 000 евро. Бордът на шефовете на Фонда предизвиква страните по Римския статут, измежду които е и България, да дават доброволни приноси, с цел да могат да бъдат обхванати от програмата оптимално огромен брой жертви на спора.

Предоставянето на непринуден принос от България за програмата на Фонда за Грузия ще бъде изрично удостоверение за нашата поредна поддръжка за Грузия, ще спомогне за усилване на ролята и видимостта на страната ни в интернационален подтекст, както и за реализирането на външнополитическите ни цели в публично значими области като отбраната на правата на индивида и, по-конкретно, на оказване на психо-социална поддръжка на жертвите на закононарушения и техните фамилии.

49 млн. лева за нарастване на заплатите на университетския състав

Допълнителни 49 000 000 лева за нарастване на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши учебни заведения утвърди държавното управление. От общата сума за Българска академия на науките са планувани 10 000 000 лева, а за държавните висши учебни заведения - 39 000 000 лева

Благодарение на финансирането ще се усилят възнагражденията на 2 271 представители на университетския състав на Българска академия на науките и 12 070 представители на университетския състав в 33 държавни висши учебни заведения. Одобрените средства са част от напъните, които страната поставя за развиването на научноизследователския бранш и университетския състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и изгодите от построения теоретичен и експертен капацитет на страната.

Средствата за повишение на заплатите ще разрешат да бъдат привлечени откриватели, да се подтиква качеството на публикационната и издателската активност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции. Очакваният резултат от нарастването им е учените бъдат стимулирани да вкарват нови способи на преподаване, основани на асимилиране на компетентности, както и да се предизвикват на повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара и до развиване на университетския състав.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на деветнадесет парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Лозен и с. Казичене, Столична община. С друго решение кабинетът даде безплатно на НКЖИ ръководството на шест парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Равно поле, община Елин Пелин, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив: жп сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември ”.

По решение на Министерския съвет парцел в с. Оброчище от обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност. Той се намира на ул. „ Червеноармейска “ № 7 и съставлява терен с повърхност 2130 кв. м, дружно с ветеринарна амбулатория и селскостопанска постройка в него. Поради отпаднала нужда ръководството на парцела се лишава от Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) - Добрич и той ще премине в ръководство на регионалния шеф на Добрич на съображение разпореждания на Закона за държавната благосъстоятелност.

По решение на държавното управление парцел - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност и се трансферира в благосъстоятелност на Община Перник за обезпечаване на архивни пространства за потребностите на общинската администрация. Той се намира в кв. „ Христо Смирненски “ в гр. Перник и съставлява двуетажна постройка със застроена повърхност 320 кв. м. Поради отпаднала нужда ръководството на постройката се лишава от Министерството на образованието и науката.

Правителството взе решение да даде безплатно правото на ръководство върху парцели - обществена държавна благосъстоятелност на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Агенция „ Митници “. Трите поземлени парцела се намират в местността „ Еледже “ на с. Чепинци, община Рудозем. Те са с обща повърхност 76 651 кв. м и са с друго предопределение ведно с издигнатите в тях здания, част от Граничен контролно-пропускателен пункт „ Рудозем - Ксанти “ и подходен път към него. Поради отпаднала потребност се лишават от Областна администрация - Смолян.

Променя се статутът на парцел в село Книжовник в община Хасково от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Той съставлява терен с повърхност 1800 кв. м и ветеринарна амбулатория на два етажа в него. С решението на Министерския съвет заради отпаднала нужда за Българската организация по сигурност на храните парцелът минава в ръководство на регионалния шеф на Хасково според член 18, алинея 1 от Закона за държавната благосъстоятелност.

Министерският съвет одобри решение за основаване на възмездно безсрочно право на продължение в имот-публична държавна благосъстоятелност в интерес на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Иван Рилски “ ЕАД. Пристройката съставлява асансьор към постройка, който ще обслужва пациентите и личния състав на лечебното заведение. Реализирането на инвестицията ще обезпечи по-високо качество на реализираната болнична помощ от лечебното заведение, която е напълно ориентирана към облекчаване на публичните потребности за по-добро и качествено здравно обслужване.

Кабинетът одобри решение за основаване на възмездно безсрочно право на продължение в имот-публична държавна благосъстоятелност в интерес на „ Център за психологично здраве - София “ ЕООД. Пристройката съставлява асансьор към постройка, който ще обслужва пациенти и личния състав на лечебното заведение. Реализирането на инвестицията ще обезпечи по-високо качество на реализираната болнична помощ и здравно обслужване на пациентите.

Политическа партия „ Продължаваме промяната “ получава държавни парцели за административна активност в София

С решение на държавното управление политическа партия „ Продължаваме промяната “ получава правото на прилагане на два държавни парцела в София - един за реализиране на административните потребности на централното управление на партията, както и един за локалната конструкция в столицата, според Закона за политическите партии.

Те съставляват независими обекти, единият от които се намира в постройка на ул. „ Христо Белчев “ № 8 в регион „ Средец “, а вторият - на бул. „ Витоша “ № 12 в регион „ Триадица “.

Политическа партия „ Продължаваме промяната “ дава отговор на законоустановените предпоставки за основаване на безплатно право на прилагане върху парцелите - частна държавна благосъстоятелност за период от 10 години или до момента в който дава отговор на законовите условия за тяхното прилагане.

Партията заявява, че разполага с нужния финансов запас за стопанисване на парцелите, като същите ще бъдат употребявани единствено за облекчаване на нейните потребности, няма да бъдат преотдавани чартърен и преотстъпвани за прилагане, както и че в тях няма да бъде реализирана икономическа активност.

В решението на Министерския съвет е планувано регионалният шеф на област София да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяването на изискването, при което се дават парцелите, както и да ползва плануваните в Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност наказания при положение на несъблюдение.

Колумбия открива в България консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице

Министерският съвет одобри решение за предоставяне на единодушие за разкриване на консулство на Република Колумбия в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в София и с консулски окръг, обхващащ територията на Република България, и за предоставяне на единодушие господин Теодор Христов Тотев - български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Колумбия в Република България.

България отдава значимо значение на двустранните връзки с Колумбия и преглежда опциите за тяхното бъдещо развиване във всички области от съвместен интерес в очебийно удобна светлина. Откриването на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, на Република Колумбия в България, основава спомагателни предпоставки за реализиране на позитивни резултати в устрема към задълбочаване на двустранните връзки с колумбийската страна.

Правителството утвърди присъединяване на България в съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди отчета от присъединяване на България в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по конкурентоспособност в част „ Научни проучвания и нововъведения “, което се състоя в Белгия.

Ръководител на българската делегация беше проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката. Освен държавите-членки на Европейски Съюз, в неофициалното съвещание присъединяване взеха и представители на Швейцария, Исландия, Норвегия, Обединеното кралство, както и на Европейската комисия, отпред с Илияна Иванова, комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша.

България изрази единодушие с главните изводи на последващата оценка на „ Хоризонт 2020 “, като означи нуждата от спомагателни вложения във фундаментални научни проучвания и като бе подчертана тяхната значимост.

Държавите членки подчертаха ролята на научните проучвания и нововъведения в развиването и разгръщането на технологии за декарбонизация на промишлеността и приканиха за укрепване, надграждане и мащабиране на настоящите начинания на европейско равнище, като показаха съответни национални начинания.

Отменя се държавното решение, одобряващо използването на Решение № 565/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014г.

Правителството одобри решение за анулация на РМС № 459 от 3 юли 2014г. за одобрение използването на Решение № 565/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014г.

С Решение (ЕС) 2024/210 на Съвета от 30 декември 2023 година по отношение на цялостното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния страната ни става част от Шенгенското пространство, считано от 31 март 2024 година, заради което РМС № 459/2014г. се анулира.

Ще продължи взаимното признание на издадените до 31 март 2024 година национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване от управляващите на Румъния, които ще се признават за равностойни на български национални визи за директно прекосяване и за плануван престой до приключване на периода на тяхната годност.

В решението категорично е планувано, че издадените до 31 декември 2022 година национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване от управляващите на Република Хърватия се признават за равностойни на български национални визи за директно прекосяване и за плануван престой до приключване на периода на тяхната годност.

Считано от 31 март 2024 година жителите на трети страни, притежатели на национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване, издадени от управляващите на Кипър, няма да могат да влизат на територията на Република България с тези документи, защото Кипър е страна, която към момента не ползва в целокупност достиженията на правото от Шенген.

България ще се причисли към Европейската декларация за квантовите технологии

Министерският съвет реши България да се причисли към Европейската декларация за квантовите технологии (т.нар. Пакт за квантума). Министърът на електронното ръководство бе акредитиран да подпише документа. Декларацията е инициирана от Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз и е оповестена публично на 6 декември 2023 година. Към момента документът е подписан от осемнадесет страни членки - Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Нидерландия, Румъния, Испания, Словакия, Словения и Швеция.

Декларацията преглежда напъните за развиване на Съюза в областта на квантовите технологии през призмата на отбраната на стратегическите активи, ползи, автономност и сигурност и като метод да се избегне обстановка на стратегическа взаимозависимост от източници отвън Европейски Съюз. В него се акцентира нуждата Европейски Съюз да построи личен потенциал за проучване и създаване на квантови технологии и произвеждане на устройства и системи, основани на тях, като в същото време влага в целия квантов пакет - от хардуера до софтуера и до приложенията и стандартите, в главните области на приложение на квантовите технологии: квантови калкулации и симулации, квантови връзки и квантови датчици и метрология.

Декларацията продължава към този момент възприетия от Европейски Съюз метод на приоритизиране на квантовите технологии, залегнал в голям брой документи и начинания. Присъединилите се към документа страни членки се ангажират да си сътрудничат за развиването на екосистема за квантови технологии, като крайната цел е превръщането на Европа в „ квантовата котловина “, във водещ район в международен мащаб за върхови достижения и нововъведения в региона на квантовите технологии.

Одобрено са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа за 2024 година Средствата са за осъществяване на дейностите по подписано Споразумение за съдействие сред Виенския стопански конгрес (ВИФ) и Българската организация за вложения (БАИ).

Виенският стопански конгрес е интернационална неправителствена организация, учредена през 2004 година, според австрийското законодателство. Основната цел на ВИФ е да предизвиква районното икономическо съдействие, да дава информация и да популяризира капиталовите благоприятни условия в района, определян като „ Регион от Адриатическо до Черно море ". Организацията има за цел, въз основа на научни проучвания, да разпознава краткосрочни, средносрочни или дълготрайни капиталови планове от общ интерес за икономическото развиване на района, както и да предизвиква тяхното осъществяване.

Сключването на съглашението съставлява опция за поощряване на директните задгранични вложения и показване на България като привлекателна капиталова дестинация.

Българската организация за вложения, в качеството й на главен сътрудник по съглашението, ще получи опция за разпространение на активността си и да разгласява информация за опциите за вложения в България на интернет страницата на ВИФ, в печатни материали и на всички проведени събития от ВИФ.

Периодът, за който се подписва Споразумението е за 2024/2025 година, като за 2024 година от българска страна се дава финансова вноска в размер на 391 166 лева (триста деветдесет и една хиляди 100 шестдесет и шест лева.) или еврова равноценност на 200 000,00 евро (двеста хиляди евро), представляващи финансов ангажимент по осъществяване на Споразумение за съдействие сред Виенския стопански конгрес и Българската организация за вложения.

Община Търговище ще ръководи археологическа културна полезност „ Късноантичен и феодален град „ Мисионис “

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на „ Късноантичен и феодален град „ Мисионис “ на община Търговище за период от 10 години.

Недвижимата археологическа културна полезност „ Късноантичен и феодален град „ Мисионис “ се намира в област Търговище, община Търговище, гр. Търговище.

Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия, ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Търговище. 

До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти

Държавната гаранция за нови заеми от банките за студенти и докторанти през 2024 година ще бъде до 40 млн. лв., реши държавното управление.

Държавата оказва поддръжка, като подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за такси за образование и издръжката си през интервала на образованието. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки.

За интервала от 1 септември 2010 година до 31 декември 2023 година са подписани контракти за общо 22 310 заема на студенти и докторанти. Общата сума на контрактуваните заеми е 164 067 080,79 лева, като от нея по-голям дял заема сумата на заемите, контрактувани с учащи се против възнаграждение, без значение дали в частни или в държавни висши учебни заведения, в съпоставяне със сумата на заеми на учащи се по държавна поръчка.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалната среща на министрите на туризма на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в неофициалната среща на министрите на туризма на Европейски Съюз, извършена на 20 февруари 2024 година в гр. Ла Юлп, Белгия, в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По време на форума страните членки разискаха новаторски дейности и положителни практики с акцент върху усилването на обмена на данни, постигането на по-конкурентоспособна и устойчива туристическа оферта и повишението на привлекателността на специалностите в бранша.

По време на форума беше посочено, че възобновяване на туристическата екосистема след пандемията съставлява опция за преход към зелена и цифрова промяна за по-устойчива европейска туристическа екосистема.

Страните членки споделиха и своите упования във връзка с туризма на европейско равнище през идващия европейски мандат. Белгийското председателство прикани Комисията да резервира вниманието, отделено на туризма през последните години.

В рамките на работните сесии беше изработен обзор на осъществяването на задачите, заложени в Европейската стратегия за туризъм 2030 и Пътя за преход в туризма. Беше доказано смисъла на съдействие сред страните членки за реализиране на по-устойчива и конкурентоспособна европейска туристическа екосистема.

Правителството утвърди резултатите от извършеното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 26 февруари 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Съветът разиска нуждата от бързи и структурни отговори на актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш. Министрите потвърдиха политическата си воля да отговорят дейно на опасенията на земеделските производители и като първа стъпка се сплотиха към набор от съответни ограничения, които следва да бъдат приоритет в кратковременен проект, и предложиха политически насоки за пътя напред и за систематичен метод в средносрочен и дълготраен проект. Те настояха да се проучат способи за възстановяване на ситуацията на земеделските стопани в средносрочен и дълготраен проект, в това число тяхната позиция във веригата за доставка на храни. Някои министри приканиха за обзор на главните актове на Общата селскостопанска политика, който би трябвало да стартира допустимо най-скоро.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството, която се организира на 26 и 27 февруари 2024 година в гр. Брюксел, Белгия.

По време на форума се състояха две сесии. В рамките на първата сесия бе разисквана тематиката „ Поглед обратно към основните достижения и извлечените поучения “. Втората пленарна сесия бе отдадена на вероятността по тематиката за равнопоставеността до 2030 година.

Одобрени са над 290 млн. лева за финансови разноски за 2024 година на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините

Със свое разпореждане държавното управление утвърди средства в размер на 298 258 066 лева по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 година. Осигуреният финансов запас е за обезпечаването на идни заплащания до края на м. март по подписани контракти за осъществяване на Инвестиционната стратегия за национални планове, както и за евентуални заплащания до края на месеца по завършили към този момент публични поръчки, по които следва сключването на контракт и заплащане.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година финансовите разноски на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година са изведени в самостоятелен запас в централния бюджет. Приоритетните планове са по Инвестиционната стратегия за национални планове с планиран проект на разноските за 2024 година. Предложеният метод дава опция за плановете, които са с подготвеност за незабавна реализация, да получават навреме нужните средства от централния бюджет. Целта е реализиране на по-добро обмисляне и разходване на финансовите разноски, както и по-висока успеваемост и бистрота при осъществяването на капиталовите стратегии.

Необходимите средства ще се обезпечат за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за тази година.

20 лечебни заведения получават кувьози и детски респиратори

Министерският съвет одобри решение за апортиране на движими движимости - частна държавна благосъстоятелност, в капитала на 20 /двадесет/ държавни лечебни заведения - търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване в капитала.

Движимите движимости съставляват инкубатори за специфични грижи за новородени деца /кувьози/ и апарати за дихателна реанимация /детски респиратори/. С апортирането на движимите движимости ще се усъвършенства качеството на медицинските грижи във връзка с детското опазване на здравето в страната.

„ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД и физическо лице подписват съглашение за подмяна на равностойни недвижими парцели

Правителството утвърди подмяна на неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ БДЖ-Товарни транспорти ” ЕООД с равносилен неподвижен парцел, благосъстоятелност на физическо лице. И двата парцела се намират на територията на гр. София, регион „ Подуяне “, и са с повърхност от по 900 кв. м.

Замяната ще се извърши посредством осъществяване на директно договаряне с неподвижен парцел, благосъстоятелност на физическо лице и ще се реализира на цени не по-ниски от пазарните им стойности, избрани от самостоятелни оценители.

Целта е да бъде обезпечен достъп до парцела на физическото лице, като това няма да попречва използването от „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД на личния парцел.

„ Холдинг БДЖ ” ЕАД ще продаде неоперативен актив

Правителството позволи „ Холдинг БДЖ ” ЕАД да продаде неоперативен актив - постройка в гр. Панагюрище.

Разрешението планува продажбата да се извърши посредством електронен търг при изискванията и по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на парцели - частна държавна благосъстоятелност, и на парцели - благосъстоятелност на търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала или търговски сдружения, чиито дялове или акции са благосъстоятелност на комерсиално сдружение с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала.

По този метод „ Холдинг БДЖ “ ЕАД ще осъществя доходи, нужни за възстановяване на финансовото му положение.

Правителството утвърди състава на българската делегация за Деветото съвещание на Междуправителствената българо-молдовска комисия

Правителството утвърди състава на българската делегация и позицията за подготовката и провеждането на Деветото съвещание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо съдействие.

Заседанието ще се състои в интервала 26-27 март 2024 година в гр. Кишинев, Република Молдова, под председателството на госпожа Ирина Щонова, заместник- министър на стопанската система и промишлеността на Република България и господин Виктор Парликов, министър на енергетиката на Република Молдова.

В рамките на полемиката ще бъдат разисквани въпроси свързани с селското стопанство, превоз, осведомителни и информационни технологии, енергетика, обучение и просвета, просвета, туризъм и други

Одобрена е позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се организира на 25 март 2024 година в Брюксел.

Министрите ще дискутират изменението на Рамковата инструкция за отпадъците, което планува ограничения за понижаване на въздействието върху околната среда от два ресурсно интензивни бранша: храни и текстил. Предлагат се обвързващи цели за понижаване на формираните хранителни боклуци с 10 % в бранша на преработката и производството и с 30 % на глава от популацията общо при търговията на дребно и разпространяването по различен метод на храни, в заведенията за хранене и заведенията за хранене, както и в семействата, спрямо количеството, генерирано през 2020 година По отношение на текстилните произведения се вкарва разширена отговорност на производителите, които се задължават да покриват разноските за ръководство на текстилни боклуци.

Ще бъде разисквано предотвратяването на загубите на пластмасови гранули, които съставляват третият по величина източник на непреднамерено изпуснати в околната среда пластмасови микрочастици в Европейски Съюз. Новият правилник открива ограничения на всички стадии от веригата на доставки, които да подсигуряват използването на положителни практики за боравене с пластмасови гранули. Очаква се законодателството да способства за запазване на екосистемите и биологичното многообразие, да понижи евентуалното влияние върху здравето и да бъде от изгода за стопанската система.

Предмет на полемика в Съвета ще бъде и задачата на Европейския съюз за климата до 2040 година Министрите ще обменят отзиви по отношение на продължаването на прехода към климатична индиферентност в подтекста на засилващото се изменение на климата, удобните условия за създаването на рамка за интервала след 2030 година, икономическите браншове с максимален капацитет за понижаване на излъчванията, както и провокациите пред страните членки.

Одобрена е българската позиция за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на Република България за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 24 - 25 март 2024 година в гр. Брюж, Кралство Белгия.

Министрите ще проведат полемика на тематика „ Бъдещето на рибарството и аквакултурите в Европейски Съюз “, въз основа на авансово публикуван от Белгийското председателство документ с въпроси.

България смята, че намаляването на мощната енергийна взаимозависимост на бранш „ Рибарство “ от горива с висок въглероден отпечатък и прекосяването към потреблението на възобновими горива и енергийни източници, следва да бъде приоритет. Към него би трябвало да бъдат ориентирани оптимални старания за намиране на съответни решения. Необходимо е тези други възможности да бъдат общодостъпни, елементарно използвани и ефикасни по метод, по който, наред с всичко останало, да бъде обезпечена жизнеспособността на дребномащабния лов на риба.

Страната ни счита, че като краткосрочна мярка за справяне с последствията от войната в Украйна, е належащо да се даде наново опция на операторите в бранш „ Рибарство “ за обезщетения по линия на Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури. Прилагането на нововъведенията и цифровизацията биха съдействали за усъвършенстване на процеса по събиране на данни. Събирането на научни познания за рибните ресурси и морските екосистеми ще способства за качествения разбор при реализиране на политиките в духа на Синята стопанска система и ще обезпечи познания, които са значими за задачите на Стратегията за биоразнообразието. Не на последно място ще спомогне и за понижаване на улова на застрашени от изгубване, уязвими и други типове и за опазване на експлоатираните морски ресурси.

Кабинетът утвърди резултатите от българското присъединяване в неофициална среща на министрите на образованието на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициална среща на министрите на образованието, която се организира на 29 февруари и 1 март в Брюксел в границите на Белгийското председателство.

По време на дебата заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова поддържа изходящата и входящата подвижност на студенти, докторанти и специализанти. Подчерта постигнатите обилни усъвършенствания във връзка с разбирането на концепцията за автоматизирано признание на заеми и прикани за продължение на взаимните старания на страните членки за уеднаквяване на условията във връзка с дипломите и за използване на правилата на Болонския развой във връзка с подвижността, осъществена от докторанти и специализанти.

В рамките на срещата беше подчертана нуждата от по-приобщаваща обучителна подвижност и от увеличение на бюджета на Програма „ Еразъм+ “ през идващия програмен интервал. Държавите се сплотиха в позицията, че съдействието във висшето обучение на равнище Европейски Съюз следва да се предизвиква, а европейските университети би трябвало да бъдат по-конкурентни на интернационалната сцена за привличане на млади гении. Мобилността, водеща до квалификации, се възприема като стратегически лост за справяне с провокациите във връзка с конкурентоспособността и нововъведенията.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което се организира на 5 март 2024 година в Брюксел.

Министрите на правораздаването обмениха отзиви по предлагането за Директива на Европейския парламент и на Съвета за установяване на минимални правила за попречване на подпомагането на противозаконното влизане, пренос и престой в Съюза и за битка с него.

По време на съвещанието министрите разискаха и аспектите на интернационалното съдействие за битката с трафика на опиати и проведената престъпност.

В рамките на Съвета беше извършена полемика по отношение на гарантирането на устойчивостта на правосъдната система в битката с незаконните групи в правовата страна. Белгийското председателство инициира полемиката за отправяне на политическо обръщение и означи, че устойчивостта на правосъдните системи е един от четирите стълба на годишния отчет на Европейската комисия по отношение на върховенството на правото.

Одобрени бяха Заключенията на Съвета по отношение на годишния отчет на Комисията по отношение на използването на Хартата: ефикасна правосъдна отбрана и достъп до правораздаване.

В рамките на Съвета се организира и работен обяд, по време на който министрите разискаха тематиката „ Агресивната война на Русия в Украйна: битка с безнаказаността “.

Правителството утвърди промени в настоящата нормативна уредба за междуведомствената съгласуваност в региона на правата на индивида

Министерският съвет одобри Постановление, с което се цели да бъде усъвършенствана междуведомствената съгласуваност в региона на правата на индивида, реализирана от Национален координационен механизъм.

С приемането на Постановлението се усъвършенства настоящата от 2013 година нормативна уредба, основава се Съвет, който да обезпечи използването на Националния координационен механизъм по правата на индивида, както и се разпределят ясно уговорките на държавните институции, в сходство с конституционното и законово откритите им пълномощия, към интернационалните контракти в региона на правата на индивида, по които Република България е страна.

Националният координационен механизъм се ръководи от министъра на външните работи и включва националните институции по правата на индивида, органи на изпълнителната власт, както и неправителствени организации. Той ще следи за възстановяване на ситуацията, отбраната и насърчаването на спазването на правата на индивида в Република България.

Определя се такса за регистриране в обществения електронен указател на лицата, които по занимание дават услуги по дружествено ръководство

Петдесет лв. ще е таксата за регистриране в обществения електронен указател на лицата, които по занимание дават услуги по дружествено ръководство (адвокати, счетоводители, данъчни съветници и др.), реши държавното управление през днешния ден.

Таксата се дефинира с допълнение на Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правораздаването, призната с Постановление № 167 на Министерския съвет от 1992 година

Задължението за регистриране на посочените лица в обществен електронен указател към министъра на правораздаването е планувано в последните промени на Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Условията и редът за регистриране и изтриване в обществения електронен указател са избрани в Наредба № Н-1 на министъра на правораздаването, която бе обнародвана в Дъждовни води, бр. 14 от 2024 година В нея са разказани изискуемите документи и производството по регистриране. Предвидени са правила за смяна на събитията, които са вписани в регистъра, както и изискванията и редът за изтриване на вписването. С преходните и заключителните разпореждания се задължават всички лица, които по занимание правят дейностите по член 4, т. 16 от ЗМИП, да подадат заявление за регистриране в регистъра в двумесечен период от влизането на наредбата в действие.

Правителството утвърди промени за групите пасажери, ползващи право на безвъзмездни и с понижени цени пътувания при транспорт с железопътен превоз <

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР