Кабинетът в Атина направи крачка към голямата сделка за името

...
Кабинетът в Атина направи крачка към голямата сделка за името
Коментари Харесай

Атина направи крачка към голямата гръцка сделка с Македония

Кабинетът в Атина направи крачка към огромната договорка за името Македония, написа в. Катемерини.

Изданието споделя по какъв начин нощес на банкет във Военния клуб в гръцката столица са се появили министър председателят на страната Алексис Ципрас и военният министър Панос Каменос, който е и вицепрезидент. Журналисти разясняват късите изявления на двамата политици и считат, че гръцкото държавно управление е постигнало компромис за Преспанското съглашение. Каменос, който е член на дясната партия "Независими гърци " – съдружен сътрудник на левия съюз на Ципрас СИРИЗА, се обвяваше срещу договорката за името на някогашната югославска република.

Според данни на медията Каменос е призовал съпартийците си да се изкажат в интерес на историческия документ, подписан от Ципрас и сътрудника от Скопие Зоран Заев в средата на юни и предусещащ името на балканската страна да бъде Република Северна Македония. "Вероятно министър председателят е съумял да убеди депутати от други политически партии да одобрят съглашението с Република Македония и Каменос е бил притиснат в ъгъла и е призовал своите парламентаристи да дадат рамо на Преспанското съглашение ", продължава вестникът.

В изгода на заравянето на томахавките сред двамата министри по македонския въпрос "Катeмерини " цитира и водача на най-голямата опозиционна мощ "Нова народна власт " Кирякос Мицотакис. "Каменос и неговата партия загърбиха националните ползи в името на властта ", безапелационен бе консервитивният политик.

Очаква държавното управление да внесе съглашението в Народното събрание за разискване през днешния ден. Правителството разполага със 153-ма депутати от 300-те законодатели. Основните съперници на огромната македонска договорка "Нова Демокрация " и крайнодясната партия "Златна зора " имат надлежно 77 и 15 представители. Останалите депутати - комунисти, социалисти, центристи и самостоятелни (общо 55-ма) евентуално ще поддържат плана.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР