Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а

...
Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а
Коментари Харесай

Радев: Министър-председателят има ли мнение за Северна Македония, той не е куриер, а премиер

Кабинетът по този начин и не съумя да създаде българско предложение, а в този момент внася френско. При това трансферира цялата отговорност върху Народното събрание без да съобщи позиция. Не може министър-председателят да внася непознато предложение без свое мнение. Той не е пощальон, а министър председател. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти за предложение на френското председателство, обвързвано с ветото за Република Северна Македония, което е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание.

Радев съобщи, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите послание към Народно събрание и българските жители.

Според президента предложенията на френското председателство несъмнено са стъпки в вярната посока, само че остават да бъдат изяснени редица въпроси, преди да се вдигне ветото.

„ Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ би трябвало да стане наложително преди началото на договарянията. Но не по-малко значимо е да има ясни механизми и измерими критерии за премахване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и имитация на българската история, както и за възобновяване на разрушените монументи и знаци на българщината в тези земи, и за запазване на българското културно и историческо завещание, премахване на езика на омразата, реабилитация на всички жертви единствено тъй като са се наричали българи “, сподели още Радев. Президентът изрази очакване българското държавно управление изрично да обясни всички тези въпроси.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР