Кабинетът прави промени в едно от най-важните звена в Изпълнителна

...
Кабинетът прави промени в едно от най-важните звена в Изпълнителна
Коментари Харесай

„Автомобилна инспекция“ към ИААА става Главна дирекция

Кабинетът прави промени в едно от най-важните звена в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Става въпрос за Дирекция „ Автомобилна ревизия “, която с промени в устройствения устав се трансформира в основна конструкция, в чийто състав ще влязат актуалните 27 регионални отдела (ООАА) по градове.

Постановлението, признато на съвещанието на Министерски съвет в сряда, влиза в действие със задна дата – от 1 януари 2024 година Промените бяха качени за публично разискване в края на ноември предходната година.

До момента локалните поразделения бяха разпределени в 8 районни дирекции (РДАА). Така постоянно се постановяваше да вземем за пример чиновници от отдел „ Контрол “ при РДАА-Бургас да пътуват до ООАА-Ямбол за сформиране на актове.

Това обаче води до неефективна организация на работните процеси, а съгласно претекстовете – и до доста усилва на разноските командировъчни, горива, висока обезценка и поддръжка на служебните коли, употребявани за контролна активност.

Посочва се, че изплатени командировъчни разноски на годишна база при осъществяване на служебни отговорности от чиновници с контролни функционалности на територията на една област са в размер на 5800 лева При осъществяване на служебни отговорности от чиновници с контролни функционалности на територията на три области за период от една година сумата скача до 15 296 лева

Промените не плануват нарастване или понижение на щатните бройки, които все още са 512, излиза наяве от съпоставяне сред новата и остарялата бройка на личния състав. Всичкият разполагаем състав от 417 души, който досега бе разпределен по локалните подразделения, ще влезе в основната дирекция.

 остаряла конструкция

Действащата до в този момент конструкция

В претекстовете се показва, че задачата е възстановяване на контролната активност на организацията. Допълва се, че 27-те регионални отдели ще придобият по-голяма оперативна автономия, което се чака да понижи административната тежест и да усъвършенства контролната активност на инспекторите. Локалните подразделения ще извършват контролни и административно-наказателни действия, както и функционалностите по осъществяване на изпити.



Новата конструкция
Главна дирекция „ Автомобилна ревизия “
Предвижда се да извършва функционалности по:
реализиране на контролната, административнонаказателната активност и дейностите по налагане на насилствени административни ограничения,по провеждането на изпитите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство, изпитите за придобиване на уверение на лидер на лек таксиметров автомобил и изпитите за придобиване на удостоверение за лидер на моторно транспортно средство за транспорт на рискови товари.функциите, свързани с разбора на контролната и административнонаказателната активност, реализирани от организацията, предприемането на ограничения за подобряването им и функционалности по предварителна защита на риска и дейностите по реализирането на антикорупционни процедури.контрол върху психическите лаборатории във връзка с наличието на изследваните лица;осъществява регулаторните функционалности на организацията във връзка с таксиметровите транспорти на пътници;прави оферти за отменяне на резултати от осъществени периодически прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства при съществуване на съображение за това;води обществен обединен таксиметров регистър;води и поддържа обществен указател на лицата, извършващи пътна помощ;27-те регионални отдела
Ще реализират и функционалности по административното обслужване на физически и юридически лица по отношение на регулаторните режими, управлявани от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и функционалностите по провеждането на изпитите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изпитите за придобиване на уверение на лидер на лек таксиметров автомобил.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР