Кабинетът Петков започва работата си със силно доверие, но сред

...
Кабинетът Петков започва работата си със силно доверие, но сред
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: Спада доверието в кабинета сред избирателите му

Кабинетът „ Петков стартира работата си със мощно доверие, само че измежду гласоподавателите на партиите в четворната коалиция се вижда спад на доверието. Това демонстрира последното изследване на „Алфа Рисърч“

Два месеца след избора на новото държавно управление и директно преди първия му сериозен тест с приемането на Закона за държавния бюджет, ръководещите са изправени пред решаващи за тях дни що се отнася до посоката, която ще поеме публичната поддръжка и заема на доверие към тях, означават социолозите.

Данните демонстрират, че кабинетът „Петков“ стартира работата си с 35% позитивни против 23% негативни оценки и е първият от 2009 година (първото държавно управление на ГЕРБ) с позитивен начален рейтинг, регистрира „Алфа Рисърч“, представена от „Дневник“

Аналогично, министър председателят Кирил Петков също стартира мандата си с преобладаващо утвърждение от 39% против 21% отрицание – обстановка, която за финален път е следена още веднъж през 2009 година в отношението към тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Първи разминавания

Наблюдават се обаче и първи основни разминавания в отношението на симпатизантите на съдружните партии към държавното управление. Най-висока поддръжка за него декларират гласоподавателите на „Продължаваме промяната“ (66%) и са на практика единствените, които нямат рецензии към кабинета.

Одобрението спада до 50 на 100 измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, а измежду тези на „Има подобен народ“ и „Демократична България“ е 33% – 36%.

Като основен за поляризацията на оценките в този ранен стадий дефинират социолозите скептицизмът на българите към действителното реализиране на декларирания нов модел на ръководство. Това се вижда от отговорите на същите въпроси, които откривателите са задали и при встъпването в служба на държавното управление на Борисов през 2009 година

Сега едвам 39% от интервюираните считат за експерти министрите от кабинета „Петков“, до момента в който за първия кабинет на Борисов тази позиция споделят 65%. По-ниско е доверието в държавното управление на Кирил Петков и във връзка с упованията да приключи практиката за облагодетелстване на близки до властта хора и кръгове – 34%. За кабинета „Борисов 1“ 51% са били оптимисти по този въпрос. Кредит на доверие за оптимизация на работата на кабинета „Борисов 1“ при започване на ръководството му са давали 57% от интервюираните, а на кабинета Петков – 42%.

Преобладаващо сериозни към всеки от тези три аспекта на ръководството са симпатизантите на съдружните сътрудници Българска социалистическа партия, „Има подобен народ“ и „Демократична България“. Според „Алфа Рисърч“ от позиция на заема на доверие актуалното държавно управление се приближава най-вече до първите месеци на ръководство на тройната коалиция през 2005 година – и във връзка с съответните стойности на доверие и съмнение, и във връзка с упованията.

Президентът резервира високия си рейтинг

Президентът резервира позициите си на най-рейтинговата институция, като стартира втория си мандат с 51% доверие против 23% съмнение, отбелязва организацията. Румен Радев е покрепян главно от симпатизантите на „Продължаваме промяната“ (78%), на Българска социалистическа партия (91%), на Има Такъв Народ (67%). Така равнището на утвърждение за президента измежду електоратите на ръководещите партии доста надвишава поддръжката за личното им държавно управление. Само измежду последователите на „Демократична България“ доверието и в държавното управление, и в президента е еднообразно, а и по-слабо (36% – 38%).

Според откривателите тази обстановка е „нож с две остриета“ за държавното управление, тъй като не му подсигурява задоволително постоянна поддръжка в обстановка на конфликтен избор.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР