Кабинетът “Петков” реши да предостави безвъзмездно на Украйна 2000 каски

...
Кабинетът “Петков” реши да предостави безвъзмездно на Украйна 2000 каски
Коментари Харесай

България праща на Украйна общо 4000 каски и бронежилетки

Кабинетът “Петков” реши да даде безплатно на Украйна 2000 каски и 2000 бронежилетки. Предстои и решение на Министерски съвет за разпределяне на финансова помощ на Украйна. Това стана ясно в сряда от изявление на началника на политическия кабинет на държавното управление Лена Бориславова.

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на защитата, посочи тя. По думите ѝ те ще се употребяват от мирните украински жители.

“Тази мярка надгражда до момента оказваната филантропична и друга помощ от страна на правителството”, означи още Лена Бориславова.

“България бе една от първите страни, която се причисли към страните от Европа, сезирали Международния углавен съд в Хага за закононарушенията, осъществени от Русия на територията на Украйна. Това се случи още на 3 март. След това, на 24 март, България бе една от първите страни, която откликна на апела за спомагателна финансова помощ за активността на Международния углавен съд за обезпечаване на по-добра опция за следствие и наказание на военните закононарушения, осъществени в Украйна “, посочи хронологично тя.

Бориславова уточни, че следва Министерският съвет да вземе решението за отпущането на такава финансова помощ, а страната ни към този момент е получила благодарности от страна на интернационалната правосъдна институция.

“Българското държавното управление реагира остро против зверствата, осъществени в Буча ", разяснява още тя.

В края на март зам.-министърът на защитата Йордан Божилов уточни, че България може да даде на Украйна единствено военна екипировка, каски и бронежилетки, само че не и зенитни ракети C-300 и изтребители МиГ 29.

“Ако страната ни изпрати отбранителна военна помощ, това не ни въвлича във война”, уточни той.

Към момента единствено България и Унгария не оказват помощ за защитата на Украйна.

Президентът Румен Радев също през март предложи страната ни да изпрати самостоятелни защитни средства за цивилните.

“Бронежилетки, каски, друго належащо съоръжение, изключително с акцент на регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел. “, сподели Радев.

“Възраждане “ и Българска социалистическа партия са двете партии в Народното събрание, които са срещу изпращането на тази помощ, тъй като настояват, че тя ще въвлече България във война.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР