Кабинетът “Петков пренебрегнал четири писма от руската компания и приложени

...
Кабинетът “Петков пренебрегнал четири писма от руската компания и приложени
Коментари Харесай

Скандалът със спирането на руския газ лъсна! Просто Кировците пренебрегнали 4 писма от Газпром с инструщкции

Кабинетът “Петков ” пренебрегнал четири писма от съветската компания и приложени от “Газпромбанк ” подробни указания

На 13 април 2022 година на оперативно заседание на Министерския съвет е решено “Булгаргаз” да не заплаща газа по контракта с “Газпром” в рубли. Това се случва половин месец преди сякаш изключителното известие от кабинета “Петков”, че съветската компания стопира газа от 07:00 часа на 27 април за България и макар дейната преписка с съветската компания, написа Труд.

Всичко излиза наяве от отчет до изпълнителния шеф на “Булгаргаз” ЕАД Людмил Йоцов, направен от шефове на дирекции в газовото ни сдружение. Документът е заведен в “Булгаргаз” на 24 април 2022 година и съдържа всички детайлности от кореспонденцията сред “Булгаргаз” и “Газпром” в границите на въпросния месец април.

Още по-странно е, че макар решението от съвещанието на “Дондуков” 1, “Булгаргаз” написа писмо до “Газпром” за в допълнение обяснение по отношение на новия механизъм на заплащане на доставките. Видно от отчета, писмото е с изх.№ТТ-48 от 15 април 2022 година, или два дни след оперативното заседание при премиера Кирил Петков.



На 15 април 2022 година зам.-министърът на енергетиката осведоми шефа на “Булгаргаз” и шефа на БЕХ, че на оперативно заседание на Министерския съвет от 13 април 2022 година е решено Булгаргаз да не подхваща дейности по осъществяване на предлагането на “Газпром”.

В отчета е изчерпателно изброена кореспонденцията с “Газпром”, като се стартира от писмо изх.№ГЭ/02-1768 от 01.04.2022 година, с което " Газпром " осведоми България, че в сходство с декрет №172 от 31.03.2022 на Президента на Руската Федерация, считано от 1 април 2022 година доставките на природен газ по външнотърговските контракти на “Газпром” за доставка на природен газ с задгранични лица, заплащанията по Договора следва да се правят в рубли.



Още на 1 април от “Газпром” са уведомили България за новите способи на заплащане на съветския газ въз основа на издадения Указ от президента на Руската Федерация.

Към писмото са приложени и указания от няколко страници от “Газпромбанк” със стъпките за разкриване на сметка в съветски рубли за осъществяване на заплащанията за доставка на природен газ. В отчета на “Булгаргаз” се споделя, че “в случай, че “Булгаргаз” се съгласи на поставените условия и подпише писмото, същото ще се смята за неразделна част от Договора”.



Придружителните указания от “Газпромбанк” с в детайли разказани стъпки за заплащане в две сметки - в долари и вътрешното превалутиране в рубли за газовите доставки.

От отчета, а и от кореспонденцията сред “Газпром” и Булгаргаз” излиза наяве, че още на 1 април 2022 година държавното управление ни е знаело, че при положение, че “Булгаргаз” не реализира заплащанията по Договора в съветски рубли, Газпром ще прекрати доставките на газ.

На 8 април 2022 година с друго писмо с изх.№ГЭ/02-1965 “Газпром” осведоми “Булгаргаз”, че всички следващи заплащания за доставки през април 2022 година би трябвало да бъдат осъществени в съветски рубли, като заплащането е дължимо не по-късно от 18.04.2022 година

“Булгаргаз” е уведомило “Български енергиен холдинг” ЕАД и министерството на енергетиката за получените от съветския снабдител писма. Следват още две писма от “Газпром” - изх.№ГЭ/02-2266 от 22.04.2022 година, в което от съветската компания осведомят, че по силата на точка от Указа на Владимир Путин, на " Газпром " се не разрешава по-нататъшна доставка на природен газ на задгранични купувачи при положение, че заплащането не е осъществено или е осъществено в задгранична валута, а също, в случай че е по сметка в банка, която не е упълномощена за това.



Второто писмо от “Газпром” от 8 април 2022 година, в което още веднъж съветската компания отбелязва, че заплащанията от април 2022 година би трябвало да са в съветски рубли.

Едва последното писмо от “Газпром”, с дата 26 април 2022 година стана притежание на необятната общност, с което от газовия колос осведомиха “Булгаргаз”, че стопират доставките на газ. В отчета на “Булгаргаз” то е разказано с изх. №ГЭ/02-2306 със следното: “във връзка с непостъпило заплащане, съгласно Указа на президента на Руската федерация, се приключват доставките на природен газ, считано от 07:00 часа на 27.04.2022 г.”

Из отчет на енергийния министър Александър Николов до Министерския съвет: Към сегашния миг не са признати наказания от Европейски Съюз, които не разрешават заплащане в рубли

„... Извън по този начин описаните търговски, финансови и правни опасности, които би поело “Булгаргаз” ЕАД, при положение, че предприеме дейности да извърши напътствията на съветската страна в посочения период 18.04.2022 година под “заплахата”, че ще бъдат прекратени доставките, съществува и репутационен риск за българската страна от налагане на наказания от Европейския съюз.

Според ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, чието изявление бе представено от медиите на 08.08.2022 година „... заплащането в рубли ще бъде нарушение/заобикаляне на глобите, които са наложени от Русия”.

Въпреки, че към сегашния миг не са признати наказания на Европейски Съюз, които не разрешават заплащането на газ в рубли, предвид на създалата се обстановка този факт може да стане съответстващ в най-кратки периоди...”

Заради клаузата “вземи или плати”: Дължим пари за декларираните количества даже и да не употребяваме доставки



Справката, която е изпратена от “Булгаргаз” до КЕВР за декларирани, закупени и планирани количества за 2022 година по дълготрайния контракт с “Газпром” №02-12-13 от 15.11.2012 година, който е с деяние до 31 декември 2022 година

“Булгаргаз” ЕАД има отговорности по клаузите “вземи или плати” по дълготрайните контракти с ООО “Газпром експорт”, се схваща от писмо до Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) от дата 8 април 2022 година от изпълнителния шеф на “Бургаргаз” Людмил Йоцов.

Според кореспонденцията сред Йоцов и шефа на КЕВР Станислав Тодоров, те плануват следното: “По контракта с ООО “Газпром експорт” задължението по клаузата “вземи и плати” е за 80% от годишно контрактуваното количество. В случай на несъблюдение, “Булгаргаз” ЕАД дължи заплащане на неприетите количества в размер на 70% от средногодишната цена на доставка.

“Булгаргаз” ЕАД има право да получи тези количества в границите на 6 месеца след приключването на контракта, като ги доплати в размер от 30% от средногодишната цена в последната година на контракта и да получи не повече от 15% от годишното контрактувано количество. В допълнение, “Българгаз” ЕАД има и обвързване за банкет в минимални летни количества по контракта, като “Бургаргаз” ЕАД дължи наказателна клауза за неприетите летни количества в размер на 4% от цената на неприетите количества, изчислена на база междинна доставна цена за летния сезон.”

Клаузата се ползва на годишна база, като “разликата сред 80% от годишната стратегия на контракта е равна на 30 653 000 Mwh и признатите от “Булгаргаз” ЕАД количества за календарната година, се прецизира в писмото.

В него се споделя още, че неустойката за несъблюдение на минималните летни количества се ползва след приключване на летния интервал на доставка април-септември, при положение, че признатите количества са в размер по-малък от минималните летни количества, “определени като 38% от годишната стратегия или 11 648 140 MWh”.

“Отчитайки горното, за интервала януари-април 2022 година на “Булгаргаз” ЕАД клаузата “вземи или плати” не е била прилагана”, изяснява Йоцов в писмото до КЕВР.

Хронология на лъжите: „ Плащането в рубли е нарушаване на глобите “



След съвещанието на кабинета министър председателят Кирил Петков разгласи, че Асен Василев и Александър Николов незабавно отпътуват на Брюксел.

Видно от документите и кореспонденцията на българските сдружения с “Газпом”, в прекъсването на доставките на газ към страната ни няма нищо изключително. Ситуацията обаче беше показана от държавното управление като повече от рискова, съпроводена от изказвания и незабавни совалки до Брюксел.

20,40 часа, 26 април - Министерството на енергетиката популяризира изключително прессъобщение по какъв начин “Газпром” са изпратили публично съобщение до “Булгаргаз”, че стопират експорта на газ към България от 27 април. “Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са известени за ситуацията”.

20,45 часа, 26 април - Късно вечерта от “Продължаваме промяната” оповестиха на страницата си във фейсбук, че “Газпром стопира доставките на природен газ към България без никакво предизвестие. От групировката обявиха, че държавното управление работи интензивно, тъй че цената на газа да бъде повлияна минимално.

9,00 часа, 27 април - Енергийният министър Александър Николов направи изключително изказване: “България е дълготраен предан сътрудник по съществуващия контракт, заплащанията по който са планувани в долари. Недоставянето на количествата, планувани по него, слага “Газпром”, в състояние на несъблюдение на контракта.

Тъй като всички търговско-правни връзки са спазени, е явно, че природният газ сега се употребява като политическо оръжие. С оглед на това желая да кажа, че до момента в който съм министър, България няма да води договаряния под напън и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент”.

10,30 часа, 27 април - Премиерът Кирил Петков разгласи, че вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отпътуват незабавно за Брюксел, поради изключителната обстановка със спрения от “Газпром” газ. Петков сподели, че чака общ отговор от страна на Европейски Съюз за спрените доставки и е получил категорично увещание за това от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

12,30 часа, 28 април - Вицепремиерът Асен Василев от Брюксел: “Ние в никакъв случай не сме напускали контракта с “Газпром”, те стопираха да извършват контракта едностранно. Европейска комисия излезе със мнение, че заплащането в рубли е нарушаване на глобите. Получихме мощна поддръжка, в България в идващите 2 седмици ще се ситуира координационен център за разпределение на газ и електрическа енергия за Югоизточна Европа и Италия, поискахме инфраструктурата ни да се употребява за Европа и региона”.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР