Кабинетът отпуска 20 млн. лв. за научни изследванияИзвънреден транш от

...
Кабинетът отпуска 20 млн. лв. за научни изследванияИзвънреден транш от
Коментари Харесай

Дават 150 хил. лв. за прогнозата

Кабинетът отпуска 20 млн. лева за научни проучвания


Извънреден транш от 150 000 лв. ще бъде провиснал от министерството на образованието и науката (МОН) за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана ясно след изключителната среща при премиера Бойко Борисов, на която участваха още министърът на образованието Красимир Вълчев и представители на управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология.

До незабавните диалози се стигна откакто метеоролозите оповестиха, че ще спрат работа, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология не бъде изваден от шапката на Българска академия на науките и не преминат към МОН. “Ако решение не бъде открито, тогава ще търсим вид по какъв начин да подпомогнем активността на Института, тъй че да не спре активността му ”, сподели след срещата министър Красимир Вълчев.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски означи, че за Академията е недопустимо механичното изваждане на един институт с цялата материална база и всички здания, защото това може да докара до излизане и на други институти.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов обаче отвърна: “Това, че можем да повлечем крайник на други институти не виждам за какво би трябвало да е нещо неприятно. В последна сметка не сме крепостни селяни в някаква страна, която към този момент я няма от дълго време, тъй че нашата воля би трябвало да се приеме“.

„Ние желаеме да намерим общо решение – министър-председателят Бойко Борисов прикани за това“, заключи диалозите Красимир Вълчев. И добави, че идната сряда държавното управление ще гласоподава близо 20 млн. лева спомагателни средства за научни проучвания. Те са за национални научни стратегии в разнообразни браншове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР