Кабинетът одобри Закона за колекторските фирми. Вярваме, че с него

...
Кабинетът одобри Закона за колекторските фирми. Вярваме, че с него
Коментари Харесай

Кабинетът одобри закона за колекторските фирми

" Кабинетът утвърди Закона за колекторските компании. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем ". Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на държавното управление. Тя изрази убеденост, че с него се взема решение един дълго отлаган въпрос, обвързван с многогодишния тормоз върху хиляди консуматори. Радвам се, че държавното управление показва политическата воля и категоричността си казусът да бъде преодолян и законът да тръгне незабавно към Народното събрание, акцентира Нинова. Тя посочи, че документът е съветван с четирите партии в ръководещото болшинство, с голям брой потребителски организации, с омбудсмана и е направено необятно публично разискване.
Законът има за цел преустановяване на неприятните практики в работата на сдруженията за събиране на вземания, като се вкарват строги и ясни правила и ограничавания, забраняващи натиска над жителите. Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да употребяват способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си. С документа се реализира изсветляване на работата на колекторските компании и действителен баланс сред опциите на кредиторите за търсене на отговорности по легален, контролиран метод, тъй че да подсигуряват транспарантна и добросъвестна работа и безапелационна отбрана на човешките права и достолепие на потребителите.
Нинова изясни философията и главните клаузи, залегнали в закона. Фирмите, които ще извършват тази активност, занапред нататък ще подлежат на регистрация. Те ще би трябвало да имат капитал от 500 000 лв. и да имат застраховка " професионална отговорност ". В управлението на тези сдружения ще би трябвало да влизат лица, неосъждани или по отношение на които не се води наказателна отговорност. Те се задължават да не звънят и да не упражняват напън върху хората от 20 ч. до 7 ч., както и в почивните дни. Следващото позвъняване да не бъде по-рано от два дни от последното позвъняване, сподели Нинова.
Колекторите нямат право да желаят по-голяма сума от първичното обвързване - т.е. да начисляват такси и комисиони, с което един дълг от 50 лева става 500 лева Могат да събират единствено главното обвързване и само лихвите за забави, които са законната рента, посочи вицепремиерът. Тя добави, че законът планува съществени наказания и санкции при несъблюдение на отговорностите, като санкцията за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лева, а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лева Контролът върху колекторските компании ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите към министъра на стопанската система и промишлеността.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР