Кабинетът одобри 860 милиона лева да бъдат насочени към подпомагане

...
Кабинетът одобри 860 милиона лева да бъдат насочени към подпомагане
Коментари Харесай

860 млн. лв. ще бъдат насочени към бизнеса заради скъпия ток

Кабинетът утвърди 860 милиона лв. да бъдат ориентирани към подкрепяне на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия и природния газ, разгласи министър председателят Кирил Петков след последното за тази година съвещание на държавното управление. Министрите са дали своят вот и към този момент обявените средства за 60 лв. добавка към пенсиите от 1 януари доникъде на идната година, както и средствата, нужни за обезпечаването на 75 лв. еднократно за всички пенсионери, които са приключили имунизационния си цикъл. 

Няколко значими акцента за пенсионерите бяха конкретизирани след съвещанието на Министерски съвет. Първото е, че всички пенсионери, а освен хората над 65 година, които имат напълно приключен ваксинционен цикъл, ще получат еднократна добавка от 75 лева Мярката ще коства 100 милиона лв. и през днешния ден бе гласувана дефинитивно от министрите. Парите ще бъдат начислени автоматизирано към пенсиите и няма нужда пенсионерите да подават каквито и да е документи.

За хората с към този момент приключен имунизационен цикъл или тези, които го приключат през януари, парите ще дойдат с февруарските пенсии.

750 милиона лв. ще отидат за добавка на всички пенсионери от 60 лева за идната половин година. Тя е за всички, а освен за имунизираните. Сумата е по решението на Народно събрание за разпределението на парите от преизпълнението на приходите в хазната досега.

Други 120 милиона лв. са гласувани, с които ще се удължи мярката 60:40 за бизнеса поради евентуални последствия от Covid-кризата.

Гласувани са спомагателни средства за решение и на казуса с високите цени за бизнеса, разгласи министър председателят Кирил Петков. „ Абсолютно сме наясно, че сега доста от бизнесите имат големи усложнения с покриване на своите енергийни разноски, както и разпределителните сдружения сега имат мощни усложнения, които могат да се отразят в бъдеще на цените на бита. Този въпрос през днешния ден го обсъдихме в елементи и взехме решение да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната рецесия с спомагателни 860 милиона “, съобщи той.

Малко по-късно отрасловият министър направи значимото конкретизиране, че тези 860 милиона лв. са към този момент част от обявения пакет от милиард и половина за бизнеса.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР