Кабинетът на Кирил Петков, който след дни ще бъде разпуснат,

...
Кабинетът на Кирил Петков, който след дни ще бъде разпуснат,
Коментари Харесай

Кабинетът оставя в хазната 1.560 млрд. лв. излишък

Кабинетът на Кирил Петков, който след дни ще бъде разхлабен, оставя в държавната хазна остатък от 1.560 милиарда лв. или 1.1% от Брутният вътрешен продукт, сочат прогнозите на Министерството на финансите, оповестени в петък.

Това е от регистрирания година по-рано за същия интервал остатък от 731 млн. лева

На месечна база за юли се чака превишение на приходите над разноските с 380 млн. лева, като главен принос за неговото образуване имат по-високите приходи по сметките за средства от Европейски Съюз, както и положителните параметри по осъществяването на данъчните доходи.

Положително въздействие върху растежа на приходите оказа и постъпилата през месец юли целева вноска за 456 млн. лева от схвърпечалбите на сдруженията от " България енергиен холдинг " във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за интервала януари - май 2022 година Тя обаче е планувана за обезщетения за потребителите поради скъпите енергоносители.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия към юли 2022 година се чака да бъдат в размер на 33.776 милиарда лева, а разноските по нея (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) са 32.215 милиарда лв..

Междувременно, към края на юни 2022 година, за когато са и окончателните публични данни за положението на фиска, остатъкът в държавната хазна е 1.1796 милиарда лв., като данъчните приходи и осигурителните вноски, които са главният приходоизточник в хазната, означават растеж от 15.5%, или с 2.9923 милиарда лв. по отношение на същия интервал на предходната година.

Във фискалния запас към края на юни 2022 година има 9.5 милиарда лв., показва Министерството на финансите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР