Кабинетът и фермерите обсъждат допълнителни средства за бранша в неделяЩе

...
Кабинетът и фермерите обсъждат допълнителни средства за бранша в неделяЩе
Коментари Харесай

Денков: Ще разговаряме с мобилните оператори за обявеното увеличение на цените

Кабинетът и фермерите разискват спомагателни средства за сектора в неделя

Ще създадем диалози с управлението на мобилните оператори, да им обърнем внимание, че това е неприятна икономическа процедура, която основава напрежение и те самите не са заинтригувани да я поддържат по този метод. Ще се приказва и с контролните инстутиции да бъдат по-активни в тази посока. Това съобщи министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос на народния представител Корнелия Нинова от " Българска социалистическа партия за България ", която попита в границите на блицконтрола за политиката на държавното управление за отбрана на потребителите и какви ограничения ще предприеме то, с цел да ограничи злоупотребата с монополно състояние на мобилните оператори.

" Трябва да съблюдаваме разпоредбите на правовата страна, които изискват, когато има подписани контракти, те да се съблюдават ", акцентира министър председателят. По думите му контролните институции би трябвало да наблюдават да има правила по какъв начин се подписват тези контракти. Тези институции са Комисията за отбрана на потребителите, омбудсманът, законодателите.

" Правителството няма право непосредствено да влиза в договорите сред съответните икономическите субекти и хората ", означи министър председателят. Той сподели, че съставът на Комисията за отбрана на потребителите не е на настоящето държавно управление, той е назначен от служебното държавно управление, като това е направено по метод, по който най-малкото предстои на правосъден надзор и текат правосъдни каузи. Денков съобщи, че всяка една смяна би могла да докара до съществени проблеми. Той акцентира, че инстанцията, която ще реши " кой е прав и кой е крив ", е Висшият административен съд.

На въпрос във връзка на фермерските митинги в цяла Европа и дали държавното управление е намерило средствата, които те желаят, Николай Денков сподели, че главните недоволства са свързани с нестабилната икономическа среда заради покачването на цените на горивата, на торовете, на пестицидите, има недоволства от повишен импорт от страна на външни трети страни, в това число Украйна. Премиерът обърна внимание, че вносът от Украйна не надвишава или минимално надвишава вноса от предходните години.

" Търси се на европейско равнище да отпаднат някои от екологичните условия и има такова решение, тъй че това е едно значимо облекчение за фермерите ", уточни Денков и добави, че в това време всяка страна, съгласно своите опциите, си търси запас, с цел да поддържа фермерите.

Премиерът заяви, че в неделя ще има трета среща с аграрните производители и тогава ще бъдат показани ограниченията, които могат да бъдат обезпечени за тази година. 

Той обърна внимание, че в бюджета за тази година Народното събрание гласоподава в допълнение 500 млн.лв. за фермерите в сходство със съответния проект за развиване на селското стопанство. Прави се обзор на бюджета, на Фонд „ Земеделие “ в земеделското министерство, с цел да се види какви спомагателни средства могат да бъдат обезпечени, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР