Кабинетът е готов да съдейства на православната ни църква, като

...
Кабинетът е готов да съдейства на православната ни църква, като
Коментари Харесай

Премиерът дава правителственият самолет за благодатния огън от Йерусалим

Кабинетът е подготвен да спомага на православната ни черква, като обезпечи държавен аероплан за преместването на " плодородния огън " от Йерусалим. В увещание на това министър председателят Кирил Петков е изпратил писмо до патриарх Неофит, заяви държавната осведомителна работа.

Поводът е решението на Светия синод да не пътува тази година на Велика Събота за преместването на свещения огън, което бе оповестено в сряда. Причината за решението са " неподходящи условия ", се споделя в известие на православната ни черква. Главният секретар на Светия синод свещеник Герасим разясни пред Mediapool, че са се отказали да пътуват, поради рестриктивните мерки в Израел по отношение на ковид.

Заради ограниченията против Covid-19 предходната година на българската делегация се е наложило да изчака на летището в Израел и оттова да вземе " плодородния огън ". По тази причина в този момент е взето решение да не се пътува. През 2020 година още веднъж нямаше българска делегация, като тогава Светия синод реши спестените пари да бъдат дарени за битката с ковид.

От българската патриаршия показват, че " плодородният огън, съхраняван от предходната година, може да бъде получен в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " след 14 часа на Велика Събота (23 април) ".

Премиерът обаче " показва готовността на кабинета да окаже подпомагане " за преместване на огъня, " считайки че положителната традиция, построена в годините не трябва да бъде прекъсвана ", се споделя в държавното известие.

В писмото си до патриарх Неофит, Кирил Петков декларира също по този начин подготвеност за среща със Светия Синод на Българската православна черква. Към момента няма публична позиция на църквата по отправената покана.

" Вдига се безусловно непотребен медиен звук. Благодатният огън е знак на възкресение и всеки го носи в душата си. Вместо да се хвърлят няколко хиляди лв. за преместването на свещения огън, парите може да бъдат изразходвани за по-смислени дела в тези сложни времена на рецесии. Поздравявам Светия синод и патриарх Неофит за решението да не се пътува до Йерусалим ", разяснява Горан Благоев, журналист в телевизия " Евроком ", който следи от години активността на църквата ни.

Пренасянето на " плодородния огън " от Йерусалим е бит от последните години. Църквата го почита като традиция, само че нищо съдбовно няма да се случи, в случай че не бъде разнасян тази година поради обстановката в света.

Преди времето на появяването на авиацията, преди одобряването на традицията " плодородният огън " да пътува със аероплан, запалването му на Велика събота е ставало във всеки храм от кандилото на светата Трапеза. Това се правеше и към момента се прави в множеството православни храмове по света и у нас.

В България за първи път " плодороден огън " се донася едвам от 2004 година, като оттогава традицията се съблюдава. Единственото изключентие е 2020 година, поради ковид.

Прието е да се счита, че " слизането на плодородния огън е знамение ", което става всяка година на Велика събота - денят преди най-големия празник на православните Възкресение Христово.

" Възкресение Христово " се споделя и храмът, издигнат върху светия гроб Господен в Йерусалим, където в този ден се случва чудото със запалването на огъня. През вековете, от както е одобрена тази традиция, тя се прави по един и същи метод.

Според православните християни свещеният огън се възпламенява по извънреден метод. Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР