Кабинетът “Борисов” одобри допълнителни средства в размер до 6.5 млн.

...
Кабинетът “Борисов” одобри допълнителни средства в размер до 6.5 млн.
Коментари Харесай

6.5 млн. лв. за закупуване на ваксина срещу син език

Кабинетът “Борисов” утвърди спомагателни средства в размер до 6.5 млн. лева по бюджета на министерството на земеделието за закупуване на ваксина против болестта " наследник език ", заяви държавната пресслужба в сряда.

Оттам прецизират, че посредством имунизация на всички възприемчиви животни към болестта на територията на страната, ще се подсигурява положителното им здравословно положение и недопускане на епизоотия.

В същото време Световната организация за здраве на животните предизвести за взрив на болестта в Македония. Заразата там е записана в 46 ферми за овци и кози. Мъртви са 68 животни, а инфектирани са 261. Заболяването се появява сега откакто последните огнища са били от 2015 година.

По принцип “син език” или заразна катарална тресчица по овцете, е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често се заразяват овцете. Симптомите са поява на ерозии по устната лигавица. А също и зной и куцота. При някои от вариантите смъртността при овцете може да доближи до 70%. Преди 1998 година това заболяване е докладвано доста рядко в Европа и е одобрявано за тропическа болест присъща за Африканския континент.

България “пламна” от болестта през 2014 година и засегна овце и крави в областите Хасково, Кърджали, Бургас, Ямбол, Смолян и Сливен. Повишена бе епизоотична подготвеност в областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, София област, Стара Загора, Търговище и Шумен и други От министерство на земеделието, ръководено тогава от Димитър Греков, обясняваха, че най-вероятно причинителят на заболяването е проникнал от Република Гърция, с комари от типа “Кулекоидес”. От заболяването по публични данни починаха над 37 000 животни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР