Кабинетът Борисов 3 действа на принципа проба - грешка по

...
Кабинетът Борисов 3 действа на принципа проба - грешка по
Коментари Харесай

ДПС очаква разчетите на Горанов за харчовете на партиите

Кабинетът Борисов 3 работи на правилото проба - неточност по тематиката за партийната дотация, считат в Движение за права и свободи.

Нашата позиция за партийната дотация постоянно е била безапелационна, този размер, който беше от порядъка на 11 лв. беше относително задоволителен за поддържане на добра партийна активност и от дребните, и от междинни политически обединения. Това съобщи за News.bg депутатът от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов за разпореденото от премиера Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов да направи план какъв брой тъкмо пари са нужни на една партия да реализира естествена партийна активност.

Това е следващото събитие, което виждаме в българската реалност освен в последните години - кабинетът Борисов сега демонстрира това събитие като проба -грешка, счита Ибрямов. Видяхме задкулисието, видяхме разбирателството, което беше доказано и от думите на премиера Борисов, когато сподели: " Да, ние се съгласихме на тази дотация от 8 лв., тъй като трябваше да мине бюджетът ", напомни Ибрямов. Няма по какъв начин Българска социалистическа партия и ГЕРБ да ни накарат да повярваме, ще няма съгласие сред тях, отсече той.

Този размер на дотацията, по мнението му, удовлетворява единствено двете огромни партии. Движение за права и свободи чака да види какви ще са плановете на финансовото министерство. Със сигурност ще участваме в този спор, сподели Ибрямов. По мнението му двете огромни партии - Българска социалистическа партия и ГЕРБ - предизвикат обаче съмнение в обществото, че надали не се играят някакви скрити игри.

Трябва да има ясно, изрично финансиране за политическите партии, безапелационен бе националният представител. Според него и в този момент има ясно написани правила защо да се харчат парите от дотацията. Припомняме, министър председателят настоя за такива правила, с цел да не си вършат партиите малките екрани с държавните средства.

Има точни и ясни правила в Закона за политическите партии защо би трябвало да се употребяват средствата от политическата дотация, изясни Джейхан Ибрямов. Той настоя министър председателят да е по-категоричен като споделя за партиите с медии и да ги уточни. За националният представител всичко това било игра на думи. Партията чака предложенията на властта, само че за него всичко и това отново щяло да е " проба-грешка ".

Припомняме, на 4 юли депутатите взеха решение дефинитивно партийната дотация да стане 1 лев. Въпреки че даже и на обявения съдружен съвет от Борисов единодушие не бе реализирано. На дотация от 1 лев най-яростно се опълчиха от левицата, които сезираха Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, ПЕС и посланиците на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати в България.

Припомняме, на 5 декември при гласуването на бюджета за идната 2020 година Народното събрание изпадна в патова обстановка, защото нито беше признато предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. дотация, нито предлагането за един лев дотация събра поддръжка. Това на практика означаваше, че дотацията става 0 лв.. Последното, само че и оспорено гласоподаване в Народното събрание реализира поврат по тематиката и партийните дотации още веднъж бяха заложени за 8 лв. на автентичен глас.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР