КАБ и КИИП ще обединят усилия за създаването на общо

...
КАБ и КИИП ще обединят усилия за създаването на общо
Коментари Харесай

Инициираме промяна на европейската директива за обществените поръчки

КАБ и КИИП ще обединят старания за основаването на общо мнение за смяна на Закона за публичните поръчки (ЗОП) и по-конкретно за регламентиране и ограничение на процедурите по възлагане на инженеринг. В тази връзка следва да започва активността на новосъздадената Работна група за промени по Закон за обществените поръчки към Координационния съвет на браншовите организации в архитектурно-строителния бранш, която ще бъде под председателството на КАБ. Целта е да бъдат потърсени пресечни точки и да се откри баланс сред разнопосочните ползи на обособените професионални организации в архитектурно-строителния бранш.

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков съобщи, че неотдавна представители на организацията са взели участие в съвещание на Работна група „ Обществени поръчки и архитектурни състезания “ към Архитектурния съвет на Европа, като са настояли да започва развой по изменение на европейската Директива за публичните поръчки. Целта е да бъде въведена нова глава за интелектуалните услуги, която да включва специфични правила за другите архитектурни и инженерни услуги. Предвижда се до януари 2023 година КАБ да приготви и изпрати съответни рекомендации за смяна на директивата.

Архитектите и инженерите се сплотиха към мнението, че са нужни незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) за повишение на отговорностите на проектантите в капиталовия развой. Това ще способства за понижаване на административната тежест, защото общините ще бъдат освободени от редица несвойствени действия и функционалности. „ Време е двете камари да застъпят достоверната си роля и да заемат своето полагаемо място в процеса. Това ще бъде оценено съответно от всички участници в капиталовия развой и се чака да докара до повишение на проектантските възнаграждения “, изясни проф. Борисов.

Обсъдени са съответни оферти за промени в Закон за устройство на територията: обектите от 4 и 5 категория да подлежат единствено на авторски, само че не и на строителен надзор; ДНСК да се отдръпна от контрола на плановете и разрешенията за градеж, като се концентрира само върху строителния надзор; авторският контрол да се регламентира посредством специфична разпоредба на Министерство на регионалното развитие и други.

Предвижда се професионалният разговор на КАБ и КИИП да продължи през идващите седмици за прецизиране на общата позиция по отношение на идните законодателни промени в бранша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР