K2! 27 юли 12:53 ч. Думите са малко, за да

...
K2! 27 юли 12:53 ч. Думите са малко, за да
Коментари Харесай

Петричанката Силвия Аздреева с първи думи за екстремните преживявания по пътя към най-смъртоносния връх на планетата:

K2!
27 юли 12:53 ч.
Думите са малко, с цел да опишат какво преживяваш, с цел да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и назад в лагер 3!,така стартира разказът на петричанката Силвия Аздреева, първата българка покорила втория по вивочина връх в света. Ето първите думи на героичното момиче:
Лошото и изменчиво време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме несполучливо. Изключително стръмен и техничен, само че най-много опасен-по време на щурма бях очевидец на 5 лавини тъкмо до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck!

За благополучие никой не пострада, успяхме да се изкопаем отдолу под нея, само че ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми. Човек почина пред очите ми, в единия миг беше жив, а на връщане трябваше да прескочим натрупа му на ледения борд, по който минаваме… Не, на К2 няма кой да те избави толкоз бързо, би трябвало да чакаш с дни.. няма да загатвам с детайлности останалите мъртви тела по пътя.
Опашка от алпинисти, доста от които толкоз мудни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отхвърлиха и се върнаха.
А връщането назад? Най-кошмарното тридневно прекарване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи, нови произшествия и да, опасявах се за живота си..
Тази планина не е за всеки, тя не позволява всеки. К2 е с доста тежък темперамент. Да, може би рискувах, само че белким всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запаметяващо се!
Първото нанагорнище от българска жена-този връх е за всички българи и най-много за всички български дами, тъй като ние също го можем!
Благодаря за поддръжката на моето семейство и другари, без вас нямаше да се оправя!, сподели с благодарност Силвия

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР