К олонията на Фугер е сред най-големите туристически атракции на

...
К олонията на Фугер е сред най-големите туристически атракции на
Коментари Харесай

Под 1 евро годишен наем в Германия: ето къде

К олонията на Фугер е измежду най-големите туристически атракции на Аугсбург. Но тя е и доста повече от това: живописният квартал в сърцето на баварския град е най-старото обществено населено място в света.

Нарича се "Фугерай " и е основано още преди 500 години за нуждаещи се поданици на града, споделя

Едно доста особено място в Германия

Който желае да живее тук, би трябвало да дава отговор на няколко условия. Те са избрани още през 1521 година от богатия аугсбургски търговец Якоб Фугер. В "къщите за сиромаси " били настанявани надничари и занаятчии, които едвам свързвали двата края. Условието било да са почтени и да си търсят работа. Просяци не били одобрявани. За тях, съгласно разбиранията на Якоб Фугер, трябвало да се грижат градските управляващи и църквата.

И още няколко условия: в селището на Фугер били настанявани единствено хора, родени в Аугсбург, които също така трябвало да са католици и по три пъти дневно да се молят за здравето на благотворителя си Якоб Фугер. Годишният наем, който се претендирал от тях, възлизал на 1 рейнски гулден, което в тези времена отговаряло на седмичната заплата на един майстор.

Днес, 500 години по-късно, наемът си остава същият - от жителите на квартала се събират по 88 евроцента годишно. И в наши дни настанените там би трябвало да са католици, само че дали се молят по три пъти дневно за здравето на създателя на колонията - това надали може да се управлява.
 Селището на Фугер
Илона Барбер живее в селището от шест години. С дребната си пенсия мъчно успявала да заплаща наем, по тази причина доста се зарадвала, когато ѝ съобщили, че молбата ѝ за настаняване във "Фугерай " е утвърдена. Оттогава насам 71-годишната жена живее с две кучета, две котки и шест птички в жилище в селището на Фугер.

"Много оценявам солидарността сред хората, които живеят тук. И, несъмнено, обстоятелството, че не ми се постанова да броя всяка стотинка ", споделя дамата.

Две обществени работнички се грижат за хората в селището на Фугер - дават отговор на молбите за настаняване, посредничат в уреждането на възможни спорове, оказват помощ в контактите с администрацията и така нататък

В подмяна на тази помощ от жителите на селището се чака да се ангажират в взаимния живот - да вземем за пример като нощен надзирател, защото след 22:00 часа портите на колонията към града се затварят. А всеки, който след този час желае да влезе на нейната територия, е задължен да заплати на нощния надзирател 50 цента за вход.

Наследството на Фугер

Якоб Фугер подписва документа за основаването на селището преди 500 години - през август 1521. За това време е било прекомерно извънредно състоятелен търговец като Якоб Фугер, който е забогатял от добива и продажбите на медна руда и други потребни изкопаеми, да оказва помощ на обеднели свои съграждани още веднъж да стъпят на крайници. По това време членовете на обеднели фамилии били изпращани в трудови лагери, откъдето на процедура нямало излизане. Якоб Фугер обаче бил уверен, че на такива хора може и би трябвало да се оказва помощ.

С годините селището на Фугер непрекъснато пораства, а през Втората международна война там даже е издигнат бункер, в който да се укриват жителите му по време на бомбени набези.

Междувременно селището на Фугер има личен музей и магазин със сувенири за многочислените туристи, които го посещават.

А фондацията, която поддържа селището, към момента се намира в ръцете на семейство Фугер - цели 500 години след основаването на това най-старо обществено населено място в света.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Вървят арменец и евреин в пустинята. Евреинът намерил торба със злато. - Хайде да разделяме - споделил арменецът. - Аз я видях, за мен е!… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниМузикантът Лий Пери е работил с разнообразни реализатори, измежду които Боб Марли, The Wailers, Beastie BoysГрупата съобщи, че ще продължи да издава документи за пътешестване на „ избрани афганистанци “При случая са потърпевши още четирима душиТо е инициирано от САЩАз персонално не съм изкушен от някакви неща, уточни боксьорътМного се надявам, че този бюджет ще бъде признат. Всичко друго би било безспорна безнаказаност, безапелационен бе тойИнцидентът е станал в монтанското село Пърличево52-годишен мъж е открит с голям брой рани по тялотоМъж и 10-годишно момче са със съществени нараняванияМобилното приложение за валидиране на Коронавирус документи към този момент е достъпноКогато политиците ни изгубят вярната посока, народът може да ги върне доста бързо, уточни държавният ни глава " Изправи се БГ! Ние идваме " биха подкрепили актуализацията на бюджетаБорисов: Няма да има държавно управление, до момента в който диктаторът Радев не бъде преизбранНинова: За държавно управление трябват 121 гласа Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР