К.д.п. Дарин Матеев, капитан на отвлечения Маласпина касъл, коментира пред

...
К.д.п. Дарин Матеев, капитан на отвлечения Маласпина касъл, коментира пред
Коментари Харесай

Кап. Матеев, който беше отвлечен от Сомалийски пирати: Не е приятно да си постоянно под дулото на автоматите

К.д.п. Дарин Матеев, капитан на отвлечения " Маласпина касъл ", разяснява пред Българска национална телевизия какво е да си похитен и посъветва моряците в такава обстановка да запазят успокоение.

" Не е прелестно в 21 век да си в плен и непрекъснато да си под дуло на оръжие в продължение на повече от 30 дни. Това опонира на човешката същина. Моят съвет към българите на борда на " Галакси Лийдър " е да бъдат до колкото е допустимо спокойни, да успокояват екипажа и да не се поддават на суматоха ", уточни той. 

Какво е да си в плен описа капитан Дарин Матеев, капитан на отвлечения край Сомалия транспортен съд " Маласпина касъл " през 2009 година. Тогава български моряци бяха похитени от пирати за приемане на откуп. Докато в настоящия случай с " Галакси лийдър " претекстовете на хутите са по-скоро политически и религиозни. Целият екипаж дружно с нашите сънародници капитанът на кораба и старши помощник-капитанът, са арестувани, към момента незнайно къде, от хутите в Йемен.

Капитан Матеев описа, че при отвличането през 2009 година нападението на кораба му е станало посредством лодка и железни стълби.

" Четири пъти успяхме да ги отблъснем, само че най-после скоростта ни се забави и те съумяха да се качат. Трудно е отблъскването, имаше пукотевица по мостика с автомати " Калашников " ", сподели капитан Матеев.

Трудна е била и връзката с похитителите.

" В Сомалия имаше посредник, който говореше на съветски и британски и успяхме да приказваме с него. Иначе самите пирати не говореха британски. Една щастлива случайност обаче ни оказа помощ. Бях с рисков товар и трябваше да се ревизира. Един от моряците тогава откри пропуснат телефон на посредника. Взе го и посредством него се свързахме с компанията и разказахме какво става. Терористите го търсеха телефона, само че не го откриха. Казах, че ще им помогнем и ще изпратя мои хора да го търсят и тогава сякаш го намерихме ", спомня си капитан Матеев.

След прибирането вкъщи, няколко месеца не може да се отърси от претърпяното.

" Аз се изтеглих в едно село няколко месеца. Но осъзнах, че би трябвало да преборя страха и продължих да плувам до преди три години ", сподели с усмивка капитан Дарин Матеев, представен от  обстоятелства.бг.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР