Жустин Енен смята, че Александър Зверев е трябвало да бъде

...
Жустин Енен смята, че Александър Зверев е трябвало да бъде
Коментари Харесай

Енен: Зверев не трябваше да е на корта в Монте Карло


Жустин Енен счита, че Александър Зверев е трябвало да бъде отхвърлен краткотрайно от тениса след постъпката си на шампионата в Акапулко през февруари. Тогава германецът на няколко пъти удари стола на съдията с ракетата си, като също така насочи обиди и закани към рефера. След разглеждане на случая, Зверев получи две санкции на обща стойност 65 хиляди $ и бе подложен в едногодишен изпитателен период.

Носителката на седем трофеи от Големия шлем обаче счита, че това наказване въобще не е било задоволително. Тя посочи и това, че олимпийският първенец бе освиркан при появяването си на корт „Рение III“ за вчерашния си мач против Яник Синер.

„Трябва да се подхващат съществени дейности против експлоадиранията на корта. Няма различен метод да бъде прекъснато всичко това. Не може да крещиш на съдиите. Не можеш и да хвърляш ракетата си и да застрашаваш децата на корта, даже желанието ти да не е било такова“ – съобщи Енен в студиото на Eurosport Tennis Club.

„Може да си изтощен и нервиран, изцяло човешко е. Въпреки това обаче не трябва още веднъж да разрешаваме да се случват неща като това, което Зверев направи в Акапулко. Това са прояви на гняв и способи за заплашване, които не трябва да бъдат толерирани в който и да е спорт, изключително в тениса. Необходимо е да наказваме сходни прояви доста по-строго. Зверев въобще не трябваше да е на корта в Монте Карло“ – добави четирикратната шампионка на Ролан Гарос.

Макар да разяснява най-много Зверев, Енен напомни и скорошните прояви на Ник Кирьос в Маями и Индиън Уелс, както и тези на Даниил Медведев на Откритото състезание на Австралия.

„Това държание става все по-неприемливо. Ясно е, че всички се радваме, когато Кирьос демонстрира най-хубавия си тенис. Аз също. Това обаче не значи, че експлоадиранията му би трябвало да бъдат толерирани. Видяхме какво направи той в Съединени американски щати, Зверев в Акапулко, преди този момент и Медведев на Australian Open. Какво още би трябвало да се случи?“.

„Кирьос удари в ракетата си в земята и съвсем улучи едно от момчетата на корта, само че не го глобиха единствено тъй като никой не бил потърпевш. Дженсън Бруксби направи нещо сходно и по-късно даже не се извини. Трябва да бъде комплициран завършек на сходни действия, тъй като никой не желае да гледа сходни неща по малкия екран. Всички се оправдават с това, че спортистите също са хора. Да, правилно е, само че все пак би трябвало да бъдат модели за подражателство. Това е тяхна отговорност“ – приключи олимпийската шампионка от Игрите в Атина.

В началото на месеца президентът на ATP Андреа Гауденци съобщи, че поведенческтие критерии за играчите са били ревизирани и оттук насетне глобите за неподобаващи прояви на корта ще бъдат доста по-строги. В същото време обаче Александър Бублик изрази мнението, че Асоциацията се пробва да сложи играчите в клетка и че те би трябвало да имат опцията да показват страстите си.

По-късно през днешния ден Александър Зверев ще се изправи против Стефанос Циципас на полуфиналите на Мастърс шампионата в Монте Карло. Двубоят е трети в програмата и ще стартира не преди 16:30 ч.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР