Журналистката Сафаа Ахмад, която е работила като водеща за сирийската

...
Журналистката Сафаа Ахмад, която е работила като водеща за сирийската
Коментари Харесай

Израелски въздушен удар уби красива телевизионна водеща в Дамаск СНИМКА

Журналистката Сафаа Ахмад, която е работила като водеща за сирийската държавна телевизия, загуби живота си на 1 октомври при израелски въздушен удар над столицата Дамаск.

Ахмад е първият публицист, погубен в страната през 2024 г. 

Сирийските държавни медии съобщиха за три кръга въздушни удари по Дамаск и покрайнините на столицата през нощта на 1 октомври. Убийството на журналистката и водеща Сафаа Ахмад беше обявено от нейния шеф, сирийската държавна телевизия, заради израелски въздушни удари.  

Смъртта на Ахмад в Сирия следва убийството на двама публицисти в Южен Ливан, Хади Ал-Сайед и Камел Караки на 24 септември, и убийството на палестинския публицист Вафаа Алудаини в Газа на 30 септември от израелски бомбардировки единствено за една седмица. 



Близо година след ужасяващата офанзива на " Хамас ", на 7 октомври 2023 година, и началото на смъртоносната война в Газа, Израел опустоши всеки аспект от живота в Газа и всява смут измежду своите съседи в района, Ливан и Сирия. 

Синдиката на сирийските публицисти написа: „ Сирийското медийно семейство загуби телевизионния водещ Сафаа Ахмед вследствие на израелска офанзива в квартала, където тя живееше. Ние осъждаме това закононарушение най-категорично и призоваваме синдикатите и организациите по целия свят да осъдят експанзията и да подсигуряват, че причинителите няма да избягат от правораздаването. "

Генералният секретар на Международната федерация на публицистите Антъни Белангер сподели: „ Шокиращото неуважение на Израел към човешкия живот и в частност към журналистическата общественост няма граници. Ние осъждаме убийството на журналистката Сафаа Ахмад и изпращаме нашите най-искрени съболезнования на нейните близки. Това извънредно ликвидиране прибавя Сирия към листата на страните, дружно с Палестина и Ливан, в които Израел е избил публицисти от 7 октомври 2023 година "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР