Журналистката от Nova TV Мариета Николаева е станала жертва на

...
Журналистката от Nova TV Мариета Николаева е станала жертва на
Коментари Харесай

Журналистка от Nova TV стана жертва на координирана атака с нейна манипулирана снимка - Булевард България

Журналистката от Nova TV Мариета Николаева е станала жертва на акция за подправени вести по неин адрес. Половината от профилната ѝ фотография във Фейсбук е била изменена посредством изкуствен интелект, тъй че тя да наподобява разголена, а в публикацията към нея е оповестена подправена информация.

За deep fake акцията заяви самата Николаева, която описа, че подправената информация е тръгнала от жълт уебсайт, като по-късно е била препубликувана в още към 30 други.

За случая е сезирана ГДБОП, която съумяла да блокира множеството от тези уеб сайтове. Според Николаева проверяващите случая го определили като поръчка за мощна и координирана офанзива.

„ В Съединени американски щати този проблем е доста сериозен. Вероятно и тук ще добие такива размери. В някои от щатите това действие е към този момент криминализирано (манипулация с голи фотоси, б.р.). Десетки, стотици дами стават жертва на сходен психотормоз. Включително и деца ”, разяснява Николаева по Nova TV и добави, че вижда в офанзивата опит да бъде дискредитирана.

" Недопустимо е разпространението на подправени вести, фотоси и видео материали, генерирани с изкуствен интелект. NOVA не толерира дезинформацията под каквато и да е форма и ще отбрани всички свои публицисти от неистини и операции ", споделят от медията по случая. От там упорстват изявленията и фотосите да бъдат свалени.

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция по случая. В нея се споделя, че следи съветът с безпокойствие възходящите подправени и оскърбителен публикации по адрес на изявени български публицисти, които целят да дискредитират потвърдени експерти с безупречна известност.

" Съветът е трайно зает в своята активност в разясняването на заплахите от подправени вести и повишението на медийната просветеност ", се показва в текста.

" Нараства потребността от законодателни промени за по-добър надзор и изцяло дейно приложение на Акта за цифровите услуги ", считат от Съвет за електронни медии.

Журналистката обвързва офанзивата против нея с работата ѝ, само че без да дава повече детайлности. Преди месец Мариета Николаева и сътрудника ѝ оператор Таси Асенов станаха първия български екип с номинация за
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР