Журналистката и евродепутат от БСП Елена Йончева е спечелила окончателно

...
Журналистката и евродепутат от БСП Елена Йончева е спечелила окончателно
Коментари Харесай

Окончателно осъдиха Бойко Борисов за клевета


Журналистката и евродепутат от Българска социалистическа партия Елена Йончева е спечелила дефинитивно делото за клюка, което заведе против премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, оповестява "Дневник ". Борисов е наказан за заплати на Йончева 5000 лева обезщетение за неимуществени вреди, които ѝ е предизвикал с обществено изявление по време на предизборната акция през 2017 година

"Ще ли сте сполучливи публицисти вие, в случай че по няколко милиона страната ви заплаща за едно изявление взето? Питам: Ако за изявление страната България, през една от централите си, заплаща на журналистка за изявленията в чужбина по няколко милиона струвайки, които дори нашето държавно управление беше насила от предходното да доплати " и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – министър председател тогава ", сподели Борисов.

Тези му думи доведоха до завеждане на гражданско дело против него, което Йончева завоюва на три инстанции.

Решението на Софийски градски съд към този момент е в действие, защото на 6 януари Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил като неприемлива касационната тъжба на Борисов и ГЕРБ. Окончателното изговаряне на състав на Върховен касационен съд с ръководител Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не предстои на обжалване или митинг.

През 2018 година на първа инстанция Софийският областен съд реши, че министър-председателят Бойко Борисов и партия ГЕРБ би трябвало солидарно да изплатят на Йончева 5000 лева поради погрешни и оскърбителен изказвания по неѝн адрес. Първоначалният иск на Йончева бе за 20 000 лева, само че този размер бе отритнат и от Софийския райониен съд и от втората инстанция - Софийския градски съд.

И Йончева, и Борисов апелираха решението пред Върховен касационен съд. Тричленният му състав отхвърля възраженията и на премиера, и на Йончева, която счита, че отговорност би трябвало да носи и политическа партия ГЕРБ. Според Върховен касационен съд "отхвърлянето на желае против политическата партия като ответник по чл.х49 Закон за задълженията и договорите в тази ситуация се отклонява от здравия разсъдък ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР