Журналистка, отвлечена в Сомалия, където в продължение на 15 месеца

...
Журналистка, отвлечена в Сомалия, където в продължение на 15 месеца
Коментари Харесай

Красива журналистка, изтезавана и изнасилвана 15 месеца в Сомалия, разкри защо не се е самоубила

Журналистка, отвлечена в Сомалия, където в продължение на 15 месеца била изтезавана и изнасилвана, описа шокиращата си история. Няколко пъти тя мислела да се самоубие, с цел да постави завършек на тъгите, оповестява „ Мирър “.


Аманда Линдхаут, обаче, решила да не поставя завършек на живота си, откакто видяла една дребна птичка да подскача нехайно под утринното слънце. Два месеца по-късно тя била освободена. Канадката откровено има вяра, че птичката била „ делегат “, който ѝ споделил да се държи и да не се предава.


Линдхаут и тогавашният ѝ другар Найджъл Бренън били на пътешестване в Сомалия и още на третия ден били отвлечени от въоръжени мъже, които поискали по 2,5 млн. $ откуп за всеки от тях.

Тогава Аманда била на 26 и работела като публицист на свободна процедура. Бренън е австралийски фотограф. Двамата били пребити и оставени да гладуват, оковани в тясно и тъмно помещение. Това траяло 15 месеца.


Линдхаут разкрива, че била неведнъж изнасилвана, откакто приятелят ѝ бил изместен в друга стая. Насилието и страданието я тласнали към размишления за самоубийство.

„ Наистина бях на косъм да взема това решение. Тъкмо когато слънцето изгряваше, едва придвижване хвана окото ми. Там имаше една птица, която подскачаше в това малко ярко леке. Винаги съм вярвала на знаците от делегат, който по някакъв метод споделя да се държа. И тази птичка беше пратеникът “, показа тя пред австралийска телевизия.

„ Желанието да сложа завършек на живота си ме напусна и повече не се завърна и това необикновено чувство мина през цялото ми тяло. Това беше решимостта да оцелея все пак, че ще имам свободата си още веднъж, че ще видя фамилията си “, добави тя.

Тя и Бренън били отвлечени през август 2008 година. Откарали ги в лагер за хора, останали без домове. След като била освободена през ноември 2009 година, тя разказала пред канадски медии, че похитителите ѝ били ислямски фундаменталисти, свързани с бунтовническата формация „ Хизбул-Ислам “.


През юни индивидът, провел отвличането, беше затворен в канадски затвор за 15 години, откакто беше подведен от служители на реда под прикритие да пропътува половината свят.

Първоначално Линдхаут и Бренън считали да престоят в Сомалия единствено седмица. Тя е работила в Афганистан и Ирак, до момента в който той нямал никакъв опит в региони с военни дейности преди да дойде в столицата Могадишу.





Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР