Журналистите вече са изправени пред множество рискове във военните зони

...
Журналистите вече са изправени пред множество рискове във военните зони
Коментари Харесай

Репортери без граници: Сексизмът все повече завладява журналистиката

Журналистите към този момент са изправени пред голям брой опасности във военните зони и все по-често в страни без спорове. Година след година заплахите за публицистиката се усилват. Все повече обаче дами публицисти са под опасност, освен в обичайните области на отразяване на вести, само че също по този начин и там, където би трябвало да бъдат предпазени: в личните им редакции. Върху това се концентрира нов отчет на " ", „ Влиянието на сексизма върху публицистиката “.
Под сексизъм RSF отбелязва всички форми на принуждение, учредено на пола, като дискриминация, обиди, полов тормоз, нежелано допиране, словесно и физическо полови набези, закани от обезчестяване и самия акт на обезчестяване, написа БГНЕС.
 Две журналистки в Беларус наказани да лежат в пандиза Две журналистки в Беларус наказани да лежат в пандиза
Съд в Беларус осъди две журналистки на по две години затвор по обвиняване в подклаждане на митинги против безконечния президент на страната А...
Изследването е извършено измежду 150 души в 120 страни. Според 85% от респондентите, там където доминира безнаказаността, актовете на полово принуждение нормално се повтарят и друга жена публицист може да стане жертва на същия причинител. Повече от две трети - 71% от интервюираните - са били очевидци или участници в дискриминация по отношение на дами журналистки заради техния пол. Какви са следствията? Те се съдържат в отговорите на 48% от интервюираните: „ Жената публицист се самоцензурира и избира да заобикаля споменаването на избрани тематики. " Това споделя всичко.
В предишното някои дами публицисти не са имали късмет. През 2011 година най-малко две са били изнасилени, до момента в който отразяват египетската гражданска война. През февруари Лара Логан, някогашен задграничен сътрудник на американската мрежа CBS е била заобиколена от стотици мъже. Дрехите й са били раздрани и е била подложена на полово принуждение. Няколко месеца по-късно Каролайн Синц от френската мрежа France 3 е била нападната от навалица на същото място. Нападението се случва на 24 ноември, ден преди Международния ден за унищожаване на насилието над дами.
Но това са единствено част от случаите по света. Според отчета 84% от подложените на принуждение дами публицисти са претърпели полов тормоз, 30% полово принуждение, 27% закани за обезчестяване, 7% обезчестяване. Според обзора на RSF за 2020 година, от 387 публицисти, затворени по света, 42 са дами, спрямо 31 през 2019 година, нарастване от 35 %. Освен подлагането на тежки условия в пандиза, някои също са изправени пред риск от полово принуждение. Неотдавнашно следствие на Би Би Си заяви, че арестуваните уйгурски дами в китайския регион Синцзян постоянно са изнасилвани. В т. н. „ превъзпитателни лагери “ там има доказателства и за наложително осъществяване на дезинфекция.
Насилието в публицистиката, учредено на пола, се прави най-често (73%) онлайн (имейли, известия в обществените медии), при 58% физически на работното място, при 47% по телефона, при 36% на улицата, при 13% вкъщи. Най-честите причинители на полово принуждение измежду журналистките са шефовете им - 51%, управляващите (държава, полиция, ръководещи политици)- 50%, сътрудници - 46, членове/лидери на политически партии - 46%, анонимни - 44%, интервюирани лица- 35%, членове на фамилията или другари - 16%.
Между формите на принуждение против журналистки влизат и расистки мнения или обиди - 36%, както и мнения или обиди, свързани с вяра - 29%. От изследването на RSF излиза наяве, че журналистките, които стават майки, са друга категория уязвими на сексизъм. Договори всеобщо не се възобновяват, когато забременеят.
 Намаление на убийствата на публицисти в световен мащаб, само че от ден на ден влизат в пандиза Намаление на убийствата на публицисти в световен мащаб, само че от ден на ден влизат в пандиза
Смъртта на публицисти е на " исторически ниски равнища " в международен мащаб, написа в отчет на " Репортери без граници ", представен от Агенция Франс Прес. Повече...
Тормозът може да бъде ориентиран и против техните деца. Във Франция 11-годишната щерка на Надиам Даам също е била застрашена с обезчестяване. Във Англия Ейми Фентън - кореспондент в локалният всекидневник Cumbrian The Mail в Бароу - е била принудена да напусне дома си поради закани към нея и нейната петгодишна щерка. В Северна Ирландия, проверяващият кореспондент Патриша Девлин и фамилията й са били подложени на голям брой закани както офлайн, по този начин и в обществените медии.
Никой не излиза от сексисткото принуждение незасегнат и следствията могат да се проявят по-късно във тип на посттравматичен потрес. Сред личностните последствия от принуждение, учредено на пола, са 79% - стрес, 65% тревога, 54% - боязън от загуба на работа, 50% - загуба на самочувствие, 49% - боязън за живота, 43% - затваряне на сметки в обществените медии краткотрайно или вечно, 36% - меланхолия, 11% - пренасяне на дома.
Професионалните последствия от насилието са: при 48% - автоцензура, 37% - по-малко мотивация, 22% - затваряне на сметки в обществените медии и/или овакантяване на професионални мрежи, 21% напущат, 21% изоставят специалността си, 13% са уволнени.
Друг проблем е, че към момента прекомерно малко дами публицисти се издигат до висши управителни длъжности и разликата в заплащането сред публицисти мъже и дами остава настойчиво необятна. Институтът на Ройтерс за проучване на публицистиката към Оксфордския университет преглежда в детайли 200 огромни осведомителни бюра в 10 страни, сред които Южна Африка, Съединени американски щати, Мексико, Япония и Германия и открива, че 77% измежду основните редактори са мъже, макар че 40% от публицистите в тези страни са дами. 36% от журналистките смятат страната си за рисково (26%) или доста рисково (10%) място за дами публицисти.
" Репортери без граници " разгласяват в отчета си и препоръки към новинарските медии за справяне със сексизма в публицистиката. Сред тях са обособяване на място за истории и проверяващи отчети за правата на дамите, правата на малцинствата и обвързваното с пола насили, назначение на повече основни редактори дами, обезпечаване на баланс сред професионален и персонален живот, обезпечаване на гъвкаво работно време, достъп до наставнически отпуск, детски заведения и по този начин нататък.
 60% от дамите в Европа страдат от сексизъм на работното място 60% от дамите в Европа страдат от сексизъм на работното място
Шестдесет % от дамите в Европа са претърпели принуждение или полов тормоз на работното място, демонстрира изследване в пет страни. Ф...
Сред рекомендациите към държавните управления и управляващите са съответно законодателство за онлайн тормоз, както и съществуването на правна отбрана, основаване на национални комитети за сигурността на публицистите, които включват представители на правосъдното ведомство, полицейски и журналистически сдружения за инспекция дали всички офанзиви и закани се проверяват вярно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР