Журналистите в малка зала на Летище София обсипват с въпроси ...

Журналистите в малка зала на Летище София обсипват с въпроси

"Свободата е едно от най-вълнуващите неща": как момиче прелетя над света с българска помощ

Журналистите в дребна зала на " Летище София " обсипват с въпроси 19-годишната Зара Ръдърфорд, а тя незабавно намира отговор за всичко - като че ли не е обиколила преди малко съвсем целия свят, сама и в очакване да сложи два върха на Гинес няколко дни по-късно.

Не скрива от кого черпи ентусиазъм: Амелия Еърхарт, първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Изпитанието ѝ е друго - има достъп до надеждни метеорологични прогнози и GPS, с какъвто Еърхарт не разполага преди съвсем век, само че с двуместния " Шарк ", който развива до 300 км/ч, си е сложила друга цел. След като кацне в Белгия до дни, ще стане и най-младата жена, обиколила света, и най-младият (независимо от пола) човек, направил го с ултралек аероплан.

По този път България надалеч не е инцидентна спирка. може да е цялостен с бележки за отсрочен полет, само че единствено няколко четири страни имат особено означение: Колумбия (първо секване на Екватора), Индонезия (второ секване на Екватора), Словакия (откъдето е самолетът) и България - домът на главния спонсор. Вероятно един от редките случаи, в които компания от страната отпред на листата на спонсори като водещ, а " Върджин галактик " на милиардера Ричърд Брансън е изпод, в рубрика " други ".

" Без спонсора нямаше да се оправя, " споделя пред " Дневник " след конференцията, до момента в който беседва с изданието за компликациите и уроците по пътя и идващото тестване.

Проблемът с водата

Вероятно едни ѝ се възхищават, други ѝ завиждат, само че задачата ѝ не е лесна - с изключение на кураж трябват пари и добра организация. Започва с последното: възнамерява маршрута. " Взех карта на света и имаше две точки, през които трябваше да мина - в Индонезия и в Колумбия ", споделя Ръдърфорд за " Дневник ". Тези региони край Екватора ѝ трябват за категорията околосветско странствуване. В търсене на спонсор тя попада на Димитър Димитров от ICDSoft, който предлага шестцифрена сума. Словашкият " Шарк " е брандиран с логото на компанията му.

С решаването на тези проблеми преди пътешествието се отварят други, когато тя полита.

Зара Ръдърфорд няма самообладание да е вкъщи след над пет месеца пресичане на света по въздух, само че е привикнала да чака положителни условия; дребният ѝ аероплан зависи от времето. Пътешествието лишава повече от предстоящото. Смяташе да е в Белгия към Коледа, само че прекараното в Аляска и Русия време го отсрочи - първо за 13 януари, а по-късно (заради неприятното време в Гърция) - за 18-и.

От месеци лети единствено през деня и заобикаля облаците - с този аероплан не може да се оправи с тях без опасности, а през нощта няма видимост. Лети към осем часа дневно, с почивки (а самолета би трябвало да зарежда след не повече от 12 в небето).

Също по този начин заобикаля водата, доколкото е допустимо при пресичане на земното кълбо. И на маршрута ѝ още на пръв взор не се отклонява доста от сушата. Това има пояснение:

"Обикновено последвам брега, просто тъй като не мога да пропътувам дълги сектори над вода - нямам задоволително гориво. "

Небето на Исландия я води до деен вулкан, над който прелита. Студът в Сибир основава нервно напрежение. В Аляска на моменти е мъчно чакането - месец чака времето да се усъвършенства и прекарва доста време на летището. Но точно водата я тормози същински. Спомня си студа на 600 фута над Тихия океан и осемчасовия полет над вода - сред Мумбай, Индия, и Дубай, Обединените арабски емирства. Към края гръмотевична стихия трансформира маршрута ѝ за кацане. От Индия излетява, откакто проспива Нова година, изтощена от пътешестване.

Съзнава още едно ограничаване - екоотпечатъка на летенето. " Иска ми се да го бях направила с електрически аероплан. За страдание технологията още не е се развила толкоз. Имаше отрицателно влияние, само че и избрах страховит аероплан с отлично ползване на гориво - 20 литра на час, не е доста за аероплан. " Действително, за цялото странствуване ѝ бе належащо гориво, колкото разходва " Боинг 747 " за 10 минути.


" Исках да се върна в България "

Сред красивите гледки, на които се е насладила отвисоко, слага планините на България. Когато се свързва със спонсора, страната обаче не е напълно непозната за нея - идвала е в Банско на ски почивка със фамилията си и дълго желае да се върне. България не е в първата версия на маршрута ѝ, само че и в нея съвсем няма закрепени европейски спирки - въпросът кои ще са последните точки на картата наподобява отдалечен.

Няколко дни след връщането в България е и връщането в Белгия. На въпроса дали след околосветско странствуване се готви да кацне вкъщи като друг човек дава отговор:

"Така мисля. По-благодарна съм за дребните неща. Мога да оценявам повече това просто да се разходя, да виждам филм или неща, които не осъзнаваме какъв брой са специфични. А в действителност всяко нещо, което правиш, е особено. "

Понякога изминава пътя в самота; срещите с хората на няколко континента са необичайност тук-там като Сибир и Аляска, " толкоз разнообразни, откъснати, без пътища, градове, хора и нищо друго ".
Sofia Airport stop on Zara Rutherford`s round-the-world journey.
Zara Rutherford, 19, landed at Sofia Airport in her ultralight plane.
Welcome to, Zara!

- Sofia Airport (@SOFIAirport)

В някои страни рестриктивните мерки поради COVID-19 не разрешават доста взаимоотношения. Когато срещите са вероятни обаче, са белязани от топлина, даже където езиковата преграда би могла да е проблем (а тя я преодолява не без помощта на преводача на " Google " ). " Мисля, че най-вече ме изненада какъв брой великодушни и благи бяха хората. Дори да не знаеха коя съм или какво върша, бяха толкоз щастливи да оказват помощ. Ако ми трябваше каквото и да било, те бяха щастливи да ми го дадат - да предложат храна, вода или чай. "

Не приказва за съответна страна, а са усещането си от цялото земно кълбо.

Обратно вкъщи, Зара Ръдърфорд евентуално ще успокои майка си с решението да си почине от хвърчене, най-малко " може би за няколко дни ". Няма друго планувано пътешестване: " Ще диря още неща и ще видя къде ще ме води животът. " Първата сигурна спирка - по-късно през годината - е влизането ѝ в университета, с цел да учи компютърно инженерство. Специалността е измежду допустимите в описите на НАСА и Европейската галактическа организация за искащите да станат астронавти. Това е и фантазията ѝ, само че за нея, запитана дали университетът е стъпка по пътя по пътя към сбъдването ѝ, е внимателна: " Бих желала да мисла по този начин - че е стъпка по пътя. Харесва ми. "

Полет с задача

" Изумително е, " дава отговор на публицистите, запитана по какъв начин се усеща, като осъзнава, че ще усъвършенства два върха на Гинес. Мисълта я вълнува, само че не тя е моторът на пътешествието.

Смята се за късметлийка - родителите ѝ са водачи и това ѝ дава летящ старт. За пръв път полита още в гимназията (а официално има позволение от година). Подобна орис обаче е необичайност за жени; а те са " еднообразно способни с мъжете " да са в небето и " желая да направя по този начин, че повече девойки да се интересуват " от авиацията, споделя на конференцията в София.

Летенето я вълнува още на 13 или 14 година, въпреки да не е забавно за приятелите ѝ. " Искаш да се отличаваш от тълпата на тази възраст и може би не се замисляш за какво някой би желал да е друг, " споделя и изяснява главната си задача: желае да промени това. Жени са едвам 5% от водачите. Ако повече девойки мечтаят да полетят, това ще се промени. Зара Ръдърфорд се надява и те, като нея, да се допрян до чувството в небето, че " свободата е едно от най-вълнуващите неща ".

Още за пътешествието на Зара Ръдърфорд очаквайте другата седмица в " Дневник ".

Източник: dnevnik.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg