Журналистите от Tom’s Hardware обърнаха внимание на доста интересен експеримент

...
Журналистите от Tom’s Hardware обърнаха внимание на доста интересен експеримент
Коментари Харесай

Древната операционна система MS-DOS 6.22 стартира на съвременен компютър с Ryzen 5 7600 и RTX 4060 Ti

Журналистите от Tom’s Hardware обърнаха внимание на много забавен опит от страна на потребителя Yeo Kheng Meng, който се опита да започва античната операционна система MS-DOS 6.22 на актуален компютър с настоящи съставни елементи.

За своето начинание запалянкото е употребявал компютър с процесора Ryzen 5 7600, графичен ускорител GeForce RTX 4060 Ti 16 GB, 64 GB RAM от вида DDR5-5600 и два твърдотелни диска с размер от 1 TB и 512 GB.

Оказало се, че ретро операционната система е много способна да работи на актуален хардуер и даже ви разрешава да играете някои известни игри от 90-те години. Например, шутърът Doom и тактиката Planet X3 започват и работят без проблеми. Но другият известен шутър от тези времена, наименуван Descent, има проблеми с прекомерно високата скорост на придвижване на героя.

Това се дължи на обстоятелството, че логиката на играта е обвързана с тактовата периодичност на процесора и не е проектирана да работи на актуалните високочестотни чипове. Този проблем е присъщ за редица планове под MS-DOS. В допълнение, запалянкото съумя да започва на системата известната невронна мрежа ChatGPT. За да направи това, той е употребявал специфичен чатбот клиент, приспособен за MS-DOS 6.22.

Спомнете си, че не доста от дълго време различен ютубър под псевдонима Inkbox съумя да подкара на модерна система 16-битовата операционна система MS-DOS във версия 8.0. Тя беше издадена още преди появяването на Windows OS. Влогърът също е съумял да започва истинската игра Doom, която бе пусната през 1993 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР