Журналистите от портала The Drive направиха предсериен тест на прототипите

...
Журналистите от портала The Drive направиха предсериен тест на прототипите
Коментари Харесай

Новото Bentley или Panamera под прикритие

Журналистите от портала The Drive направиха предсериен тест на прототипите на идващото потомство Bentley Continental GT и описаха за някои забавни детайлности, по отношение на новата премиум кола на английската марка.

Една от основните детайлности е, че доста от възлите и елементите са заимствани от Porsche Panamera. Така да вземем за пример, в Continental GT е интегрирана роботизираната скоростна кутия с два съединителя от огромното Porsche.

Иначе новото Bentley Continental GT ще се прави на леко скъсената платформа MSB, която дебютира за първи път при новата Panamera. Така купето става по-ниско от предшественика си, само че получава по-голямо междуосие.

Двигателят е леко преместен обратно - с 50 мм, като по този метод инженерите реализират съвсем идеално систематизиране на тежестта сред осите - 48:52 в интерес на задната ос. Кормилното ръководство също е от Panamera, само че е по-леко.

В салона за първи път се появява дигитален приборен панел, а по този начин също и огромен сензорен екран на централната подпора. Скоростният лост пък съставлява електронен селектор, наподобяващ незначителен джойстик.



Новият Continental GT е екипиран и със система срещу накреняване, която е заимствана от всъдехода Bentayga и е с дейни електромеханични стабилизатори. Налични са още 48-волтова ел. система, както и по-съвършено пневматично окачване.

Автомобилът се намира в заключителна фаза на тествания, която продължава към този момент трета година. За това време тестовите прототипи са минали съвсем 500 000 километра. Всеки първообраз е оборудван с 60-гигабайтов SSD-диск, записващ всичко протичащо се с колата.

Всеки ден компанията събира към 25 гигабайта данни. Първото ново серийно Bentley от модела Continental GT ще бъде оборудвано с W-образен дванайсетцилиндров мотор, само че от компанията не разкриват характерностите на мотора.

Известно е единствено, че оптималният въртящ миг ще е подобен с този на Bentayga - 900 Нм, а мощността ще надвишава 600 конски сили. Впоследствие моделната гама ще бъде разширена за сметка на бензинов осмак с турбо. Дебютът е плануван за края на месеца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР