Журналистите от изданието Tom’s Hardware решиха да съставят своя класация

...
Журналистите от изданието Tom’s Hardware решиха да съставят своя класация
Коментари Харесай

Ето кои са петте най-добри Nvidia графични карти на всички времена, според Tom’s Hardware

Журналистите от изданието Tom’s Hardware взеха решение да сформират своя ранглиста на най-хубавите модели видеокарти на Nvidia. Историята на компанията стартира през 1993 година И това значително е история на триумфа, защото Nvidia изгони доста от своите съперници от пазара, зае челното място в сегмента на графичните ускорители и сега се трансформира във водещ снабдител на компютърни устройства за бързо развиващия се AI-пазар.

Експертите на Tom’s Hardware дадоха първото място в класацията на GeForce GTX 1080 Ti. Видеокартата се появи вследствие на последователното подсилване на позициите след стартирането на сериите GeForce GTX 600, GTX 700 и GTX 900. Всяко потомство показва добра преднина пред конкурентните решения на AMD. Пускането на GeForce GTX 1080 сложи началото на ерата на Pascal архитектурата, основана на 16nm. AMD нямаше отговор за тази графична карта и компанията разчиташе на Radeon R9 Fury X с усъвършенствана HBM памет, само че този опит не се изплати. И през 2017 година беше пуснат пълноценния флагман GeForce GTX 1080 Ti, който е основан на процесора GP102 с 352-битова шина и 11 GB памет, който за дълго време се трансформира в пример за продуктивност в игрите и обезпечи статут на водач на Nvidia. Отговорът на AMD беше стартирането на видеокартата Radeon RX Vega, само че тя можеше да се конкурира единствено с простата GeForce GTX 1080, в която се наблюдаваше мощно загряване и висока консумация на сила.

Серията GeForce GTX 10 е удивително потомство видеокарти. Много хора към момента имат устройства от това семейство. И GeForce GTX 1060 стана най-разпространената „ национална “ видеокарта за няколко години. И макар че Tom’s Hardware не загатва този модел, през последните години за доста домашни консуматори GeForce GTX 1060 се трансформира в една от най-хубавите и известни видеокарти на Nvidia.

Второто място е за GeForce 8800 GTX. Легендарната видеокарта от 2006 година, която сложи началото на нова епоха, внедри поддръжката на DirectX 10 и нанесе мощен удар на AMD. Базиран е на процесора G80, в основата на който стои архитектурата на Tesla, плюс 768 MB памет на 384-битовата шина. Тази видеокарта беше главната фантазия на геймърите от тези времена, защото единствено с нея можеше да се насладите на Crysis във високи (за това време) резолюции. Не по-малко известна беше и по-простата версия на GeForce 8800 GT, която заемаше ценова „ оптимална “ ниша.

Третото място е за GeForce GTX 980. Видеокартата употребява усъвършенстваната Maxwell архитектура, която преди този момент беше тествана на бюджетните видеокарти GeForce GTX 750 Ti. Това беше третата серия на Nvidia, основана на 28nm развой на TSMC. Но с помощта на модифицираната архитектура, инженерите съумяха да реализират видимо нарастване на продуктивността с по-добра енергийна успеваемост. GeForce GTX 980 дебютира през 2014 година И макар че това не е най-мощният модел в тази серия, даже той решително надминава остарелия флагман GeForce GTX 780 Ti, имайки по-малък кристал и по-тясна шина на паметта. По-късно архитектурата Maxwell консолидира триумфа си с стартирането на GeForce GTX 980 Ti. Това потомство е известно и с сполучливите бюджетни модели GeForce GTX 960 и GeForce GTX 970.

Две години преди триумфа на Maxwell беше пусната серията видеокарти GeForce GTX 600. Това потомство се появи в миг, когато AMD укрепи позициите си на пазара. През 2010 година Nvidia показа архитектурата Fermi с извънредно висока консумация на сила за съответното време. Тези видеокарти изглеждаха като съмнителна покупка спрямо мощните и енергоефективни Radeon HD 5870 и Radeon HD 5850. И 2012 година стартира с стартирането на мощния червен флагман в лицето на Radeon HD 7970. Известно време Nvidia нямаше отговор на това мощно решение, само че през март анонсира видеокартата GeForce GTX 680, която решително възвърна лидерските позиции. Именно тази видеокарта Tom’s Hardware слага на четвърто място. Оказа се, че тя е по-производителна от своя съперник, като в същото време употребява по-малко сила. И най-важното — GeForce GTX 680 обърна тренда, когато топ-моделите на Nvidia бяха считани за доста горещи. Освен това, тази видеокарта се оказа дълготрайна и по-късно беше преименувана на GeForce GTX 770 като част от идната серия на Nvidia.

Петото място отиде при GeForce RTX 3060 12GB. Видеокартата се появи като част от второто потомство RTX видеокарти с поддръжка на трасировка на лъчите и DLSS мащабиране. И GeForce RTX 3060 беше ужасно предложение в междинния ценови сегмент, предлагайки положително преимущество пред своя предходник GeForce RTX 2060, плюс два пъти повече памет. Освен това, капацитетът на GeForce RTX 3060 към този момент направи допустима трасировката, в случай че не във всички, то в множеството игри. Тази видеокарта се трансформира в „ билет “ за света на трасиращите игри. Най-близките му съперници, като Radeon RX 6600 и RX 6600 XT, имаха по-малко памет и бяха съществено по-слаби в игрите с трасиране. Като цяло GeForce RTX 3060 12GB беше добър артикул, само че заради майнинговия взрив и недостига беше мъчно да се купи на предложените цени.

Отделно, експертите на Tom’s Hardware загатват GeForce RTX 4090. Това е извънредно спорен модел. Има впечатляващ капацитет и предлага оптималната продуктивност за актуалния консуматор. Но преимуществото му пред AMD Radeon RX 7900 XTX се вижда основно в игрите с трасиране. Също по този начин, съперникът сполучливо развива FSR и сега е почтена опция на DLSS. GeForce RTX 4090 има рекордна консумация на сила и проблеми с новия захранващ конектор, който изгоря при някои консуматори. И GeForce RTX 4090 се трансформира в знак на общото повишаване на „ геймърския компютър “. Видеокартата е с целесъобразна цена от $1699, само че в реалност цената още веднъж е скочила до $2000. Това е впечатляващ, само че подозрителен артикул — огромен, парещ, мощен и доста безценен. Малко евентуално е такава видеокарта да заслужи купата на една от най-хубавите, само че несъмнено си коства да се спомене.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР