Журналистите от Филипините и Русия Мария Реса и Дмитрий Муратов

...
Журналистите от Филипините и Русия Мария Реса и Дмитрий Муратов
Коментари Харесай

Журналисти от Филипините и от Русия взеха Нобеловата награда за мир

Журналистите от Филипините и Русия Мария Реса и Дмитрий Муратов взимат тази година Нобеловата премия за мир поради битката им за отбрана свободата на словото в двете страни, оповестиха от Нобеловия комитет.

" Г-жа Реса и господин Муратов получават Наградата за мир за смелата им битка за независимост на словото във Филипините и Русия. В същото време те са представители на всички публицисти, които отстояват този блян в свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия ", оповестиха още от Нобеловия комитет. И допълват, че свободата на словото е причина за демокрацията и дълготрайния мир.

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)

Дмитрий Муратов е основен редактор на самостоятелния съветски вестник " Новая газета ", за който работеше и Анна Политковска, убита на рождения ден на Владимир Путин през 2006 година Предишният лауреат от Русия на Нобеловата премия за мир бе Михаил Горбачов през 1990 година Муратов съгласно Нобеловия комитет от десетилетия пази свободата на словото при условия, които в Русия стават все по-трудни.

В своята 120-годишна история Нобеловата премия за мир в никакъв случай не в бил присъждана на представители на самостоятелната преса.

 Снимка: GettyImages

 Снимка: GettyImages

Това е последната Нобелова премия за тази седмица. За оценката се спрягаха и имената на опозиционера Алексей Навални, беларуската му колежка Светлана Тихановска и даже активистката за климатичните промени Грета Тунберг.

Очаквайте детайлности
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР