Журналистите излизат на протест срещу заплахите и ултиматумите, поставени от

...
Журналистите излизат на протест срещу заплахите и ултиматумите, поставени от
Коментари Харесай

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска на държавата

Журналистите излизат на митинг против заканите и ултиматумите, сложени от най-високо равнище в страната .
" По-добре празни столове, в сравнение с празни въпроси! Не одобряваме ултиматуми! Не на войната против медиите! Не ни е боязън, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, комфортни въпроси ", пишат в особено основаното събитие за митинга в обществената мрежа Фейсбук от Асоциацията на европейските публицисти в България.
Проявата е оповестена за сряда (11 октомври) от 09:00 часа пред Министерски съвет.
" В навечерието на българското председателство на Европейски Съюз, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди оповестяване на война . В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този метод не може да бъде одобрявано за персонално мнение на Валери Симеонов, а е публична позиция на страната, която намерено застава против най-големите медии в страната . Подобен акт е без казус в българската история. В нито един интервал държавното управление не си е разрешавало да дава ултиматуми на медиите в България ", пишат още уредниците.
" Освен от изпълнителната, война против медиите явно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на ръководещата партия ГЕРБ .
Уважаеми сътрудници публицисти,
Уважаеми жители,
Елате да покажем, че в България има медии и публицисти, които не одобряват да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да пожелаваме отговори от тези, чиито заплати плащаме!
Носете си столове, които да подредим пред постройката на Министерски съвет - с цел да покажем, че не ни е боязън, че столовете ни ще останат празни, а политиците са тези, които би трябвало да се опасяват от нас ", приключва известието във Фейсбук.
напомня, че през вчерашния ден (7 октомври) вицепремиерът Валери Симеонов даде период на bTV, Нова телевизия, БНР и Българска национална телевизия да му се извинят.
" Не мога да приема, че скърцащи със зъби от завист журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че би трябвало да понасям обиди и подмятания, единствено за това, че са ме поканили в някое студио. Това е повода да не одобрявам всички предложения за присъединяване към мен или предложения за изявленията. Апелирам към обществените лица с достолепие да не не помнят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За страдание, няма подозрение, че живеем в страна, ръководена от две малките екрани и от медийни кукловоди, от които треперят даже най-големите политически партии ", написа още в позицията на Валери Симеонов, изпратена до медиите от държавната пресслужба.

По-рано на 6 октомври в утринния блок на Нова телевизия вицепремиерът обърна внимание на водещия Виктор Николаев, че " в случай че бях злоумишлен, в този момент щях да направя един " Викторгейт " за вас на следващия ден и да го разглася да вземем за пример ".
" Когато съм приказвал за калинки, не съм го правил единствено по отношение на ГЕРБ. Вече повече от 20 години се вършат такива политически назначения. Опитите за потребление на властта като място за интернат на политически калинки, за жалост, не са прекъснати. Тези назначения са процедура и когато се сменя властта стартират и чистките. Трябва обаче да си дадем сметка, че фрагменти се основават мъчно ", стартира Валери Симеонов по тематиката със абсурда в Хасково. Виктор Николаев незабавно запита дали думите му важат и за най-близките му сътрудници - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. " Не се опитвайте да клатите страната. Визирам безусловно всички, в по-голяма конкретика няма да влизам ", сподели той.
" Аз клатушкам страната или вие? Значи, с цел да не я разклатите, ще си мълчите, в случай че знаете нещо? ", запита незабавно водещият, само че министърът отговори, че няма да разяснява повече тематиката.
" Няма значение кой чичо е, наши или ваши. Нека не влизаме в жълтини, това не е дневният ред на обществото. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие да вземем за пример също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си самичък ", добави още Симеонов.
Минути по-рано в студиото бе депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.
На въпрос на Николаев дали изборът на " Грипен " е артикул на тайфа, която желае да вземе поръчка за 1,5 милиарда лева, Тодоров отговори следното: " Румен Радев е писал опорни точки за " Грипен ", а след това ги избира. Едно плюс едно е две, а не 9 нали? А вие за какво употребявате такава мощна дума като " тайфа " (бел. ред. - Николаев направи прилика с книгата на Тодоров " Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите " )? Ще ви изяде хляба . Тя и колежката ви (бел. ред. - Анна Цолова) беше тръгнала в една посока и към този момент виждам, че липсва столчето ѝ ", продължи с намеците депутатът, визирайки това, че Ани Цолова към този момент не води утринния блок на Нова телевизия.
След последвалата вълна от публично отрицание, Антон Тодоров сервира извинения на Виктор Николаев и уточни, че не бил свестен вярно.
В позицията си от през вчерашния ден обаче, Валери Симеонов показва: " Заявявам изрично – на никого не се оправдавам, не се и „ извинявам “, както написа една синя малотиражка ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР