Журналистическото разследване „“ на Валя Ахчиева повдигна завесата на много

...
Журналистическото разследване „“ на Валя Ахчиева повдигна завесата на много
Коментари Харесай

От къде ще се добива инертен материал за строежите в Пловдивско, ако се затворят кариерите в Белащица?

Журналистическото следствие „ “ на Валя Ахчиева повдигна завесата на доста проблеми в община Родопи, които касаят стопанската система, капиталовия климат и строителните действия в цялата област. От кино лентата стана ясно, че в с. Белащица всеобщо новото строителство не е съобразено с настоящата Наредбата за отстояния до хранилища с взривни материали на Министерство на регионалното развитие, които се намират върху парцел на единия от концесионерите на кариерите. Най-близката къща е на 407 м, което слага под опасност живота и здравето на живеещите в покрайнината.
Прочетете още
Павел Гимишев, началник на Инициативния комитет „ Стоп на кариерите в Белащица “, попита във Facebook дали всички уреди в кариерния комплекс също са с изрядни бумаги. Кариерите обаче са настоящи от 70-те години на предишния век, проверявани са неведнъж от всички контролни органи без открити нарушавания, а самото издаване на концесията е невероятно, в случай че всички закони не са спазени. Разследването на Валя Ахчиева подчертава на друго – съблюдават ли се сега всички правила при издаването на многочислените ПУП-ове в Община Родопи, както прилича на държава- член на Европейски Съюз? И отговорът е явен – всички институции в Област Пловдив – РДНСК, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, кметът и основният проектант не знаят или се вършат, че не знаят за съществуването на наредбата, а книжата за съществуването на взривния склад са потънали вдън земя.

И тук разумно се появява различен значим въпрос: чия е изгодата институциите да си затварят очите за разпоредбите, а протестиращите, които всекидневно стопират камионите, натоварени с материал от кариерите, да желаят затварянето им?

Бумът в строителството в Пловдивска област през последните години се вижда с просто око. По данни на Търговско-промишлената камара в града миналата 2021 година е сложила върхове по покупко-продажби в строителството, като за причина се сочи възходящото развиване на стопанската система – региона притегля от ден на ден офиси на високотехнологичните компании поради по-ниските разноски за живот на чиновниците им в съпоставяне със София. Всичко това допуска, че постройките, офисите, индустриалните и складови бази, както и прилежащата им инфраструктура и пътни артерии изискват качествени строителни материали на конкурентни цени. Кариерният комплекс в Белащица е най-хубавото решение в тази ситуация, защото находището е богато, не е изчерпано и е в положение да задоволи потребностите от всички типове фракции за строителството. Ако кариерите не работят, се усилва рискът от увеличение на противозаконния рандеман на инертни материали.

Публична загадка е, че през годините обратно почистването на коритото на река Марица се е превръщало в източник точно на подобен нерегламентиран рандеман. В същото време, в случай че концесиите на кариерите не бъдат удължени, инертни материали за цялото строителство в региона ще се доставят от доста по-далечни кариери, което неизбежно ще оскъпява строително-ремонтните работи, чиито цени и без друго сега галопират, а стотици фамилии, работещи на кариерите, ще останат без работа и приходи.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР