Журналистически въпроси около актуалните скандали в държавата - за роднинските

...
Журналистически въпроси около актуалните скандали в държавата - за роднинските
Коментари Харесай

Управляващи заплашиха журналиста Виктор Николаев с уволнение и "гейт" заради въпроси

Журналистически въпроси към настоящите кавги в страната - за роднинските назначения в Хасковската община и за договорката за изтребители за армията, провокираха през днешния ден бурни реакции у представители на ръководещата коалиция, които стигнаха до закани за уволняване към водещия на утринния блок в " Нова телевизия " Виктор Николаев.

Аз за подобен въпрос отстранявам

В изявление рано сутринта наложително оттегленият като претендент за началник на комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи поредност от нецензурни изказвания от парламентарната естрада, беше предизвикан с въпроса дали решението за договаряния с компанията " Грипен " за изтребители е взето от " една тайфа, която желае да вземе 1.5 милиарда лева ". Препратката към книгата " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", която Тодоров написа преди 4 години в рецензия против актуалната си партия и нейните водачи, вбеси политолога. " Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Те изядоха и хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала в някаква посока, само че виждам, че нещо й липсва столчето ", предизвести той Николаев, намеквайки за напускането на Анна Цолова. Преди месец " Нова телевизия " ненадейно разгласи, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави лично лайвстайл предаване. Решението беше обяснено с от дълго време подготвян план, макар че Цолова фигурираше в заставките на утринния блок за новия сезон.

По-нататък в изявлението Антон Тодоров извади скица с картинки и фотоси - сходна на публикуваната от колежката му Елена Йончева от Българска социалистическа партия за Делян Добрев и изясни, че показва роднински назначения в детска градина в община Брегово. В умозаключение попита водещия какъв въпрос би задал по тази тематика. Репликата на Николаев " Защо сте наточен толкоз на тази детска градина? " обаче очевидно не му хареса и той заключи: " А, не, за подобен въпрос аз, в случай че бях началник на " Нова ", отстранявам ".

Ако съм злоумишлен, ще разработя един " Викторгейт "

Минути по-късно идващият събеседник в утринния блок - вицепремиерът Валери Симеонов, разяснява назначенията на доближени до депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, като изясни обстановката с назначението на тв водещия. По думите на Симеонов няма никакъв проблем в назначенията, щом хората си правят работата, а медиите възбуждат ниски пристрастености в обществото.

Симеонов разгласи, че назначените и Делян Добрев не са отговорни за случилото се, а отговорността е само на кмета, който не е оповестил конкурс, а ги е назначил с краткотраен контракт, който по-късно е бил продължен. Той обаче даде да се разбере, че това е честа процедура. " Вие с конкурс ли сте назначен? Не. Сложили са ви на краткотраен контракт и са ви удължили (договора - бел.ред). И останахте самичък на всичкото от горната страна ", обърна се вицепремиерът към Виктор Николаев, още веднъж с намек за отсъствието на екранната му партньорка Анна Цолова.

Симеонов продължи със следния разговор:

- Вие нямате ли родственици? Те не работят ли някъде?

- Работят.

- Къде работят? Използвали са връзките на водещия на " Нова телевизия "?

- Най-вече

- Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, в случай че съм злоумишлен, ще разработя един " Викторгейт "

Иначе ще би трябвало да ви взема от заплатата

Във вторник зам.-председателят на Народното събрание Цвета Янчева се появи за изявление в " Нова телевизия ", водейки със себе си различен събеседник - продуцента Александър Методиев. Николаев изясни, че наличието на продуцента е било сложено като категорично изискване от Караянчева за нейното присъединяване в утринния блок и разискването на проблема " Делян Добрев ". От диалога стана известно, че Методиев е извикан, с цел да опише за професионалните си връзки с Елена Йончева, от която потегли абсурда в Хасково. Караянчева отговори на няколко въпроса при започване на изявлението и изиска да се даде думата на Методиев. На ироничното предложение на Виктор Николаев тя да задава въпросите на доведения събеседник, отвърна: " Е, не, няма да ви лишавам това, тъй като другояче ще би трябвало да ви взема от заплатата ".

Мрежите: Позорно е политици да заплашват публицисти



Поведението на политиците провокира остра реакция в обществените мрежи. " Сега разбирам гениалния план на Антон Тодоров, решил е да разбие Шайката от вътрешната страна. С всяко последващо телевизионно присъединяване и изявление е доста покрай тази своя цел ", показва политологът Милен Любенов във " Facebook ". Пиар специалистът любомир Аламанов добавя: " Ужасно е, когато представящи се за проевропейски настроени политици заплашват публицисти в ефир. Позорно е. "

" Заплахите и подмятанията, които целят да притеснят и затворят устите на публицистите, са извънредно обезпокоително събитие в страна с искания за народна власт. Тази експанзия е още по-неприемлива, когато произтича от депутати от ръководещата партия. Не би трябвало да има никаква приемливост към прояви, в които прозира предпочитание за принуда против хора, които си правят работата. Това държание разкрива носталгия към желязната хватка на властта в епохата на тоталитаризма ", написа в мрежата политологът Петър Чолаков. той приканва журналистическата колегия да излезе с безапелационна позиция за репликите на Антон Тодоров.

ГЕРБ: Няма неуместни въпроси, а неточни отговори

Четири часа след изявлението парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от държанието на депутата и показва, че той показва персоналното си мнение. " Смятаме, че свободната публицистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма неприятни и неуместни въпроси, а неточни отговори ", се споделя в позицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР