Журналисти, преподаватели и общественици изпратиха отворено писмо до президента Румен

...
Журналисти, преподаватели и общественици изпратиха отворено писмо до президента Румен
Коментари Харесай

Журналисти, преподаватели и общественици с отворено писмо до Радев срещу екстрадирането на Алексей Алчин

Журналисти, преподаватели и общественици изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, където изясняват претекстовете си против изгонването на Алексей Алчин. Ето и самото писмо:

Ние, публицисти, общественици, академични преподаватели, поддържаме съветския жител Алексей Алчин и остро възразяваме против вероятната му екстрадиция. Алчин беше арестуван, откогато изгори паспорта си на минтинг като знак срещу експанзията на Русия в Украйна.

Алчин живее в България от към 5 години, има българска персонална карта, непрекъснат адрес и работа – тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. В свое отворено писмо до медиите той споделя още, че е напуснал родината си, тъй като е получил информация, че ще стане обект на репресии поради бизнеса си.

Два дни след протестния акт във Варна руснакът е известен от българските управляващи, че е обект на интернационално търсене и Москва е изпратила публично искане за екстрадицията му.

В края на юни тази година дирекция “Миграция” в Министерство на вътрешните работи уведомява Алчин, че в България са пристигнали съветски документи, свързани с интернационалното му търсене и той би трябвало да се яви за изявление. Руснакът се отзовава и е арестуван за 12 дни. След това той е арестуван в следствения арест до окончателното изговаряне на варненските съдии по настояването за екстрадицията му в Русия.

Алчин е прочут като критик на Путин. Причините да напусне родината си и да се трансформира в бежанец са както морални – високото равнище на корумпираност на държавните чиновници, по този начин и стопански – интервенция на страната в частния бранш, монополизирайки избрани бизнеси посредством шантаж и изнудване, и непозволено заведени каузи, и не на последно място политически – противоречие с режима на Путин и водената от него държавна политика, изключително след противозаконното анексиране на Крим, което е затвърдило убеждението му, че Русия и нейните жители нямат бъдеще.

Понастоящем критикът на Путин се намира в ареста в очакване да бъде изслушан по дело за неговата екстрадация в Русия в качеството му на извършител. Стотици жители на морската ни столица излизат на митинг в негова отбрана

Господин Президент!

Вчера магистратите неглижираха изказванията на Алексей Алчин, че е преследван от съветските управляващи поради политическите си пристрастия и обществени рецензии против съветската военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Определението на магистратите не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Апелативния съд във Варна в седемдневен период.

Ние, долуподписаните, показваме своите съществени опасения, че правораздаването в Русия може да бъде опорочено. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова напомни на прокуратурата, че „ на Съвета за правораздаване и вътрешни работи на З и 4 март 2022 година в Брюксел е изразено общо мнение от страните членки на Европейски Съюз, че дейностите на Русия съставляват толкоз съществено нарушаване на интернационалното право и интернационалните съглашения, че оправдават избора на доста страни членки да не преглеждат претенции от Русия и Беларус за съдействие по наказателно правни въпроси, като си резервират правото на преценка за всеки обособен случай”.

Алексей Алчин е изискал политическо леговище през юни в България, откакто е бил арестуван от Министерство на вътрешните работи поради поисканата от Москва екстрадиция

Ние сме безапелационни, че изгонването на съветския жител Алчин ще бъде сериозен удар по престижа на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съдружник на процеси по тъпчене на човешките права, обезвреждане на неуместните свободни жители и политическа разпра.

Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето пълномощие по член 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите леговище на Алексей Алчин.

Очакваме да разгледате настояването ни навреме и се надяваме на позитивно решение от Ваша страна.

Доц. Огнян Минчев

Доц. Красен Станчев

Доц. Михаил Иванов

Стойко Стоянов

Владимир Йончев

Д-р Горан Благоев

Доц. Евгения-Кръстева Благоева

Веселин Стойнев

Димитър Ганев

Юлиана Методиева

Георги Даскалов

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР