Журналисти от различни медии се събраха днес на протест пред

...
Журналисти от различни медии се събраха днес на протест пред
Коментари Харесай

Журналисти на протест: „По-добре празни столове, отколкото празни въпроси“

Журналисти от разнообразни медии се събраха през днешния ден на митинг пред постройката на Министерски съвет в отбрана на свободата на словото и против натиска, оказван върху тях.

С три празни стола и надписи " Медийното безмълвие обслужва задкулисието ", " Къде е Ани? " и " КОЙ опразни стола? ", те показаха несъгласието си с опитите за заплашване на публицисти и налагането на цензура.

" Елате да покажем, че в България има медии и публицисти, които не одобряват да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да пожелаваме отговори от тези, чиито заплати плащаме! ", приканват протестиращите.

Протестът е проведен от Асоциацията на европейските публицисти. Мария Черешева, представител на АЕЖ, разяснява, че изявленията на Валери Симеонов и Антон Тодоров са единствено капката, преляла чашата на търпението.

" Предпочитаме празни столове, в сравнение с празни въпроси ", разяснява тя за символиката на трите стола.

По думите й, най-тежко е ситуацията в редакциите. Собствениците постановат цензура, която се трансформира по-късно в автоцензура.

Ирина Недева, ръководител на Асоциацията на европейските публицисти разяснява, че властта не може да дефинира публицистичното наличие. Също по този начин моли към съблюдаване на етичните права на публицистиката.

" В 21 век сме, не може да ни връщате в мрачните времена, когато някой от Централния комитет на партията ще дефинира какви въпроси да бъдат задавани ", добави тя.

Арман Бабикян, медиен анализатор, е безапелационен, че

" Ако публицистиката е нервната система на обществото и съвестта й бъде пристъпена, то тялото става безчувствено. Събрали сме се и да се обърнем към себе си в недоволството си към тези, които изискват неприлични неща от нас ".

Протестът се разяснява и от депутата на ГЕРБ – Тома Биков, който уточни, че публицистите са объркали мястото за митинг. Той се агргументира с това, че медиите не се ръководят от Министерски съвет, а от техните управления. Според него, в случай че " притежателите на медиите разрешават да се лимитира свободата, това е проблем на медиите, а не на Министерски съвет. Дори политик да се обади на притежател, той може да откаже. "

Протест имаше и във Варна. Кореспонденти се събраха в отбрана на словото и сложиха върху празен стол своите микрофони, бележник и фотоапарат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР