Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита

...
Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита
Коментари Харесай

Журналистите излизат на протест пред БНР, заглушиха сигнала на Хоризонт

Журналисти от доста медии излизат през днешния ден на митинг в отбрана на свободата на словото. Той ще е от 12 часа пред БНР, оповестява OFFnews.bg.

``
реклама

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе заменен шефът на стратегия Хоризонт и скоростно бе взето неуместното решение известната водеща и правосъден кореспондент Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде лишен правосъдния сектор. Снощи, откакто се разбра, че журналистическата колегия няма да допусне сходно посягане над свободното слово, а сътрудниците й излязоха с декларация в нейна отбрана, решението бе анулирано.

Въпреки сякаш позитивното решение, тази заран сигналът на стратегия Хоризонт е заглъхнал в цялата страна, оповестиха пред OFFNews сътрудници от утринния радио блок.

Официалният претекст е " техническа профилактика " от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е точно предаването на Силвия Великова, което през днешния ден се води от Диана Дончева.

Предаването може да бъде чуто единствено по интернет. Тази заран посетител в него бе и водачът на БСП-София Калоян Паргов, който дефинира протичащото се със Силвия Великова като посягане против свободата на словото в България.

По закон радиото е част от националната сигурност, с цел да осведоми жителите по време на рецесии. Затова прекъсването на сигнала наподобява на нарушение на закона. 

" Колегите работят, тъй като не могат да откажат да извършват служебните си отговорности. Не можем да си позволим да спрем да осведомяваме обществото, тъй като очевидно тъкмо това се цели ", съобщи пред OFFNews Даниела Късовска, която през вчерашния ден подаде оставка като началник на репортерите в Хоризонт, която скорострелно бе призната.

Силвия Великова е един от най-хубавите правосъдни кореспонденти у нас и постоянно е заемала сериозни позиции по отношение на основния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му правоприемник Иван Гешев. Самата журналистка изясни, че точно това стои в основата на свалянето й от ефир.

От управлението на БНР първоначално обясняваха, че Великова била освободена, тъй като длъжностната й характерност е за редактор, а не за водещ. По-късно, откакто водещата бе възобновена, тя е била осведомена, че в правосъдния сектор в БНР ще има и втори кореспондент, който да подсигурил плурализъм при отразяването. Това на процедура е ясно доказателство, че управлението на радиото е било подложено на външен напън от страна на Прокуратурата. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР