Журналисти и правозащитници, станали обект на т.нар. дела шамари, ще

...
Журналисти и правозащитници, станали обект на т.нар. дела шамари, ще
Коментари Харесай

Журналисти могат да искат компенсации за „дела шамари“

Журналисти и правозащитници, станали обект на така наречен каузи плесници, ще имат правото да изискат и да получат цялостно обезщетение за получените материални и нематериални вреди.

Разходите ще бъдат напълно за сметка на ищците, като в тях ще влизат и разноските на ответниците за юристи.

Това са два от главните детайли на препоръчаната през днешния ден от Европейската комисия Директива за отбрана на ангажирани с социална активност лица от очевидно неоснователни или унизителни правосъдни каузи. Става дума за така наречен стратегически каузи против присъединяване на обществеността. Те са известни с британската абревиатура SLAPP и се получава игра на думи. Slap значи „ пестник “.

Предложението бе огласено от зам.-председателката на Европейска комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

„ Делата плесници “ се водят както против публицисти, по този начин и против неправителствени организации. Завеждат ги нормално хора, наранени от скандални разкрития и изявления. Исковете са за огромни суми и делата се размотават години наред по съдилищата, Често ответниците биват изтощавани финансово посредством ограничения като краткотрайни запори и по този начин им затварят устите. А до присъда съвсем в никакъв случай не се стига.

Предложената през днешния ден Директива се отнася за „ каузи плесници “ по цивилен въпроси, в които има трансграничен детайл. Това значи, че делото може да се води в страна, друга от тази на ответника, на ищеца или и на двамата.

Другите съществени детайли на Директивата са следните:

• Прекратяване на ранен стадий на явно неоснователни каузи. В такива случаи ищецът ще би трябвало да потвърждава обосноваността на заведеното дело;

• Възпиращи санкции. Те ще се постановат от съдилищата за да възпрат ищците, завеждащи такива дела;

• Защита против правосъдни решения в трети страни. Държавите членки би трябвало да отхвърлят да признаят решения, произнесени в страни отвън Европейски Съюз, против лице, живеещо в Съюза, в случай че съдът откри, че делото е очевидно безпричинно или унизително според националното законодателства. Ответникът също по този начин ще може да упорства за отплата за вредите и на разноските в страна, в която живее.

Същевременно Комисията одобри рекомендация. Тя предизвиква страните от Европейски Съюз да подхващат следните ограничения:

• Национални законодателни рамки, сходни на тези на равнище Европейски Съюз, да пазят против национални „ каузи плесници “;

• Обучение на адвокати и евентуални обекти на „ каузи плесници “ да увеличи осведомеността и знанията, както и да се оправи с делата;

• Организиране на акции за повишение на осведомеността, с цел да могат публицистите и правозащитниците да схванат по кое време са жертва на „ каузи плесници “;

• Ответниците по тези каузи да се употребяват с самостоятелна и самостоятелна поддръжка, да вземем за пример против адвокатски адвокатски фирми, защитаващи гратис ищците;

• На национално ниво да бъдат събирани данни за очевидно неоснователни каузи и от 2023 година де бъдат докладвани всяка година на Европейската комисия.

Вера Йоурова съобщи, че счита за персонален ангажимент изработването на директивата. Тя дала обещание това персонално на околните на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Приживе против нея са се водили над 40 каузи поради скандални разкрития за корупция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР