Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването България, Европа и

...
Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Войкова: Шоуто с обвинения срещу Борисов започна, защото той демонстрира изключително майсторство

Журналистът Валентина Войкова в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Задава ли се следващата война по върховете на страната? Представям ви идващия ми посетител журналистът Валентина Войкова. 

Благодаря за поканата. Въпреки, че не съм сигурна, че тъкмо в днешния ден съм доста щастлива. 

Защо, Валя, за какво не сте щастлива? 

Ами тъй като в действителност чак толкоз интензивни събития, каквито се случват в днешния ден, не съм очаквала почтено казано. Всичко ми наподобява като някакъв, не знам, доста неприятно сюжет, доста неприятен спектакъл, който се играе, и той е просто за през публиката, само че като че ли откъм гърба стои нещо друго, някакви други ползи. Абсолютно нямам доверие в случайностите и нямам доверие, че времето е инцидентно определено, методът, по който се прави цялото това шоу, въпреки и много съществено, е инцидентно определено. Не знам. Ето, просто чета, единствено през днешния ден, ето, чета заглавието – това е някакъв призрачен сън. 

Абсолютно, да. Нека да кажем: сутринта основният прокурор си скъса демонстративно оставката, закани са да измете " политическия отпадък ". Обаче в този момент аз тука имам един въпрос: до през вчерашния ден не бяха най-верните му съдружници и другари тези хора, които ги назовава сега " политически отпадък “ и се кани да ги измита, и да изкара мандата си до дъно?  

Да. 

После видяхме, че изиска оставката и на Сарафов, по-късно пък Сарафов изиска оставката на Гешев, тъй като се страхувал и за живота си. 

Да, тъкмо по този начин сподели, че се опасява за живота си. Въобще в действителност някакъв спектакъл се разиграва. На мен ми се желае да погледнем малко от друга позиция на всички събития, които се случват, освен през днешния ден, само че през днешния ден изключително интензивно, а в последните дни. Като че ли таман стартира някак си да се подрежда пъзелът, таман картината стартира да става малко по-изпълнена с някаква минимална вяра, че може да се реализира някакво единодушие, че може да се тръгне в някакъв път, имам поради страната: да има постоянно държавно управление, партиите да се схванат, без значение дали по избрани политики, че е допустимо основаването на постоянен кабинет. И в това време внезапно стартира цялото това шоу с едни съществени обвинявания, и те са съгласно мен, аз не чух друго име, също така на Бойко Борисов. Защо? Тука е доста значимо да си зададем въпросите: за какво Бойко Борисов, за какво още веднъж се намесва някакво задкулисие, Движение за права и свободи, Борисов съответно.

И съгласно мен отговорът е доста транспарантен – просто тъй като Борисов за следващ път показва извънредно майсторство във водене на договаряния, във водене на някакви политически процеси, в проявление на отстъпчиво и така нататък И въпросът е кой стои зад целия този сюжет, кой се пробва по всякакъв начин да унищожи било то и нежното съгласие сред партиите? Защото виждаме още в петък на срещата сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ имаше прогрес, с другите партии има прогрес. Значи някой желае просто да няма държавно управление. Това е моето тълкувание. Защо откакто Радев се върна от ЮАР през вчерашния ден, неговият длъжностен министър излезе по най-голямата телевизия, с цел да даде това изявление. И още веднъж беше споменавано само и единствено името на Борисов, още веднъж цялата офанзива е в тази посока. Защото на всички ни е ясно, че без значение първи, втори, трети мандат, няма по какъв начин да се сформира постоянен кабинет без присъединяване на ГЕРБ. А Борисов е фактор в тази партия, да не кажа главен.  

Така е, да.   

Даже коства ми се, че нещата са малко по-дълбоки и малко по-различни, и малко по-интересни. И откровено се надявам, че партиите  в този един миг, тъй като след днешните събития и цялата тази замяна на реплики и от основния прокурор, и от неговия заместител, и хората от Висш съдебен съвет, и политиците, през днешния ден беше доста значим ден: през днешния ден се връчва първия мандат, през днешния ден имаше договаряния сред ГЕРБ и три от политическите партии, и става цялото това шоу. Абсолютно нямам доверие случайностите. 

Кой съгласно теб стои зад всичко това? 

Може да създадем обосновано съмнение, както е съвременно да се споделя, че индивидът, който има интерес да няма постоянен кабинет, това е президентът. И не мога да кажа, че той основава всичките тези процеси, нали, напълно, само че раздора сред партиите считам, че ненапълно е негово дело. Не споделям, че той се седи да сюжета " Гешев “ и така нататък, само че Гешев,  не уточнявам самата персона Гешев, само че фигурата на основния прокурор беше един от козовете за реализиране на съгласие сред партиите, и мисля че това е ясно на всички. Така че не знам, просто не ми се връзват всичко, не ми се коства инцидентно. 

А споменахте и едно изявление от през вчерашния ден, което ви е направило усещане, какво по-точно, какви неистини видя там, какво не ви хареса? 



Ами това, което видях, е, че първо, някак си работата на служебния министър на Министерство на вътрешните работи не е това да разяснява държанието на политическите партии, каквото той си разреши да направи. Освен това, изявлението имаше няколко по този начин да не кажа една съществена цел, и тя беше да каже, че в коментара му за оставката на основния прокурор беше следният, доколкото си припомням: Борисов и Движение за права и свободи, нали тук още веднъж имаме тази връзка и втълпяване на връзка в подтекста на цялата обстановка, Борисов и Движение за права и свободи са поставили основния прокурор, ами те ще го и махнат. Аз почти от това разбрах от това изявление. И съгласно мен неслучайно министър Демерджиев излезе да го каже тъкмо в този миг. Защото отново споделям, в действителност фигурата на основния прокурор, която е начало на следващи стъпки в посока правосъдна промяна, беше формата на съглашателство сред партиите, и е съгласно мен. Други въпросът самите партии по какъв начин ще реагират на всичките събития от днешния ден, тъй като аз допускам, че ще има едно още веднъж планиране, едно разколебаване. И защото в действителност считам, че това е някакъв спектакъл, който се разиграва, тъй като не е обикновено даже методът, по който даже лексиката, която употребяват някогашни магистрати, да бъде в този подтекст, нали, то не бяха саралии, баници, ромски босове, " ще изметем политическия отпадък “.  

" Политическия отпадък “, да.  

Просто тази лексика я намирам за извънредно неудачна. Но мисълта ми е, че в действителност това не е инцидентно, и в целия тоя спектакъл партиите би трябвало да стартира да се държат като основни герои, а не като треторазрядни артисти в някакъв сюжет, който не е техният. И да проявят здрав разсъдък.  

Ще си поговорим и малко повече за самите партии, какви сигнали дават те и по какъв начин тази конюнктура, която обсъдихме в този момент с теб, би повлияла на един предстоящ кабинет. Президентът Радев връчи към този момент първия мандат на претендента на ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел. Очакванията са за експертно държавно управление. Това беше доказано и през днешния ден пред Румен Радев от госпожа Мария Габриел. Валентина, какво смятате, ще съумеят ли партиите в действителност да се съсредоточат и да сформират едно такова експертно държавно управление, което по думите им е най-хубавото към сегашния миг? 

Аз също считам, че едно експертно държавно управление с една необятна партийна поддръжка от разнообразни партии, без да влизат в коалиция, тъй като към този момент за такава формула приказваме, минахме през какво ли не, би било един сполучлив вид, просто с цел да може да страната да тръгне напред. Дали това ще се случи – предвид на днешните събития, не съм доста уверена. Както и вие сама казахте, добре е партиите да не се разконцентрират от днешните събития, а да продължат в посоката, която до момента демонстрираха, а точно – че е допустима някаква форма на единодушие по избрани политики. В противоположен случай в действителност не виждам по какъв начин ще се случат нещата. Връщаме се в кота нула, още веднъж отиваме на избори, още веднъж ще ни ръководи служебно държавно управление и въобще би трябвало да забравим за Шенген, еврозони и всички останали значими неща, които предстоят. И по тази причина споделям, че нищо не ми се вижда инцидентно, нищо – нито моментът, в който се случиха всички тези театри, нито нищо. Така че откровено се надявам партиите да не се разконцентрират. 

По информация на нашата медия, в този момент, преди минути Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия е решило да не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ. Щеше да има допитване до структурите, само че са отказали да вършат такова допитване. 

Да, допитването беше оповестено за на следващия ден, доколкото ми е известно. 

Да. 



Мернах го това, че Българска социалистическа партия са решили да не поддържат сходен кабинет. Това е доста необичайно в подтекста на цялата обстановка, тъй като въпреки всичко срещата с Мария Габриел беше сутринта, мисля, че в 9:30 часа. 

Да. 

Чиста последователност, където Корнелия Нинова изглеждаше много благоразположена, по този начин да го кажем. Разбира се, сложи си нейните условия за бюджетния недостиг, за оръжието за Украйна и така нататък, само че не беше нито изрично, просто го сложи по този начин – " в случай че може, да го разгледаме, в случай че може, да се съобразим “. Въпросът е, че конференцията на основния прокурор Гешев беше в 10:00 часа, т.е. един час по-късно, след което беше срещата с Движение за права и свободи, след което – с " ИТН “, след което – изявленията или там конференцията на Борислав Сарафов. Не знам, същински е мъчно сега човек да допусна какво ще се случи. Но ето, очевидно ще се разконцентрират партиите, очевидно ще се разконцентрират от каквото и да било единодушие. Много, доста е тъжно това, което се случва. Тъжно е и някак си сякаш не виждат огромната картина. А това са хора, изключително партиите от вида на Българска социалистическа партия – въпреки всичко това е най-старата партия, с най-дълъг политически живот и най-дълъг политически опит изобщо. 

Да, Нинова сподели, че първият мандат е най-съществен, само че пък не би трябвало да подценяват в никакъв случай втори и трети, не биват да се изключва като опция. Сигурно Българска социалистическа партия си вършат други проекти. 

Сигурно си вършат други проекти, обаче по какъв начин ще стане? В смисъл, чисто политическата логичност съгласно мен го изключва, тъй като в случай че предположим, че ГЕРБ се отдръпне и каже " Ами, откакто не става… Ние направихме толкоз доста толеранси към всеки един от вас “, което е реалност, неоспорим, в това число и към " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Ако те кажат " Няма да подкрепим никаква форма на държавно управление “, няма по какъв начин да стане, тъй като това значи другата форма на поддръжка, която да е във формата и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, примерно, или " ИТН “. Как ще стане? Нали " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ изясняват, че значимата им, съществена мантра е, че зад тях седят 620 000 гласоподавателите, на които няма по какъв начин да обяснят едно или друго в сходна настройка. 

Да. Но и " ИТН “ споделиха да не ги преглеждат като безусловна поддръжката, те също по този начин се дръпнаха на срещата. 

Да, те са дръпнаха, само че не, нямаше форма на решителност при " ИТН “. 

Да. 

Поне аз не забелязах, както и при Българска социалистическа партия. Според мен бяха много сговорчиви – сутринта приказвам. 

Сложни са нещата, да, по този начин е, спорни са мненията. Не знаем какво ще чуем сутринта и след няколко часа, в действителност се разминават доста. 

Истината е, че аз, както се майтапя с моите другари, споделям: всеки ден се разсънвам с друго мнение – ще има държавно управление, няма да има държавно управление. В последните три-четири дни в действителност си мислех, че може да се получи, че може да се получи някаква форма, нещо, по този начин, че да има постоянен кабинет. След днешните събития не съм уверена. И отново споделям – би трябвало да следим по-голямата картина, кой, къде, по кое време, къде е бил, по кое време се е върнал, за какво се е върнал, какво е правил там, откакто се е върнал, какво се е случило и така нататък, и така нататък, защото въпреки всичко да не забравяме, че всеки един от значимите мъже в страната, съвсем всички бяха нанякъде. 

Да, по този начин е.

Включително и президентът. И с връщането ето това се получи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР