Журналистът от разследващия сайт Bellingcat е обявен за федерално издирване

...
Журналистът от разследващия сайт Bellingcat е обявен за федерално издирване
Коментари Харесай

Русия обяви за федерално издирване българския разследващ журналист Христо Грозев

Журналистът от проверяващия уебсайт Bellingcat е разгласен за федерално търсене от Русия. Това е оповестено на на уеб страницата на съветското вътрешно министерство, заяви ТАСС.

През юли съветската проверяваща работа ФСБ съобщи, че Христо Грозев е взел участие в интервенция на украинското военно разузнаване за похищение на военни самолети от Русия.

Службата твърди, че разкрила двама куриери, които са взели участие в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на съветски водач за похищение на аероплан.
Христо Грозев е разгласен за търсене от ФСБ.
Журналистът отхвърля да е забъркан.

Христо Грозев е взел участие в няколко следствия по отношение на Алексей Навални. По-специално той беше измежду проверяващите отравянето на опозиционния водач през август 2020 година

През ноември Христо Грозев завоюва „ Наградата на Основателите “ на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи достижения в региона на публицистиката, написа БГНЕС.

Грозев се причислява към Bellingcat през 2015 година като проверяващ кореспондент. Той е прочут с това, че употребява отворени източници, обществени медии и други налични данни за следствия. Грозев е създател на следствия, в които са разпознати двама висши съветски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, забъркани в заговора за прелом в Черна гора през 2016 г.; тримата обвинени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година и отравянето на Алексей Навални през 2020 година

През 2019 година Грозев и екипът му печелят премията за проверяващ репортаж на Европейската преса за „ Разкриване на обвинените за отравянето в Солсбъри “. В нея те разпознават причинителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР